Pijnlijke Afrika Cup-uitschakeling voor Marokko na gemiste strafschop van Ziyech

05-07-2019 20:46 Laatste update: 20:50
263

Het Afrika Cup-avontuur van Marokko is na vier wedstrijden ten einde gekomen. De Leeuwen van de Atlas stuitten vrijdag in Caïro op Benin, dat als nummer drie van Groep F was doorgegaan naar de achtste finale en nog nooit een Afrika Cup-wedstrijd heeft gewonnen: nadat Hakim Ziyech in de blessuretijd van de tweede helft een strafschop had gemist, bleef Benin op sensationele wijze overeind in de verlenging en de penaltyreeks.

Ziyech stond samen met de oude Eredivisie-bekenden Karim El Ahmadi, Manuel da Costa en Nordin Amrabat in de basis: ploeggenoot Noussair Mazraoui en AZ-aanvaller Oussama Idrissi vielen in de slotfase van de tweede helft in. Marokko was de bovenliggende partij, maar kreeg vlak na rust een verrassende tegentreffer om de oren: centrale verdediger Moise Adilehou zette zijn voet tegen een corner en verraste doelman Yassine Bounou.

Marokko moest vervolgens in de achtervolging en kwam een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Mbark Boussoufa profiteerde van geklungel in de opbouw bij Benin en bracht Youssef En-Nesyri in stelling: 1-1. In de zesde (!) minuut van de blessuretijd kreeg men zelfs een uitgelezen kans op de overwinning. Routinier Stéphane Sessègnon haalde Achraf Hakimi binnen de lijnen van de zestien onderuit en Ziyech mocht aanleggen vanaf de penaltystip. De Ajacied stuurde doelman Saturnin Alagbé weliswaar de verkeerde kant op, maar raakte de paal.

In de verlenging moest Benin met één man minder verder: Khaled Adénon kreeg rood na een meningsverschil met de arbiter. Marokko kon de numerieke meerderheid niet uitbuiten en de wedstrijd moest beslist worden door middel van een penaltyreeks. Sofiane Boufal tekende bij een stand van 1-2 voor de eerste misser namens Marokko en En-Nesyri trof de vuisten van Alagbé. Mama Séïbou maakte de sensatie vervolgens compleet.