Argentinië rekent na dubbel finaletrauma af met Chili, ondanks rood voor Messi

06-07-2019 22:59 Laatste update: 23:41
38

Argentinië heeft de Copa América afgesloten met een bronzen medaille, na een tumultueus verlopen troostfinale tegen angstgegner Chili. De verliezend finalist van de voorgaande twee edities liep uit naar een 2-0 voorsprong, zag Lionel Messi weggestuurd worden met rood en hield na rust stand.

Argentinië legde het midweeks af tegen aartsrivaal Brazilië en mocht de Copa América voor de derde keer op rij afsluiten tegen Chili, dat in 2015 én 2016 de finale winnend afsloot. Aanvankelijk was er weinig aan de hand voor Los Albicelestes, die al vroeg in de eerste helft met 1-0 voor stonden. Messi verraste de complete Chileense defensie door een vrije trap snel te nemen, Sergio Agüero omzeilde de buitenspelval en liet doelman Gabriel Arias kansloos: 1-0. Tien minuten later speelde Paulo Dybala zichzelf vrij, waarna de Juventus-spelmaker Arias verschalkte: 2-0.

Vlak voor rust stond de wedstrijd echter compleet op zijn kop: Messi en Gary Medel kwamen vlakbij de achterlijn met elkaar in botsing, waarna de Chileen de confrontatie zocht. Tot ontsteltenis van de Argentijnse ploeg kregen Messi én Medel een rode kaart. Argentinië haalde met 2-0 de rust, maar moest na een uur spelen de aansluitingstreffer incasseren: Arturo Vidal scoorde vanaf de strafschopstip, nadat de VAR een overtreding van Giovani Lo Celso had gezien.

Chili ging op zoek naar de gelijkmaker en Argentinië probeerde in de tegenaanval toe te slaan. Met name Agüero kreeg in de slotfase mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar de troostfinale bleef tot het laatste moment spannend. Chili kwam tijdens de zes minuten durende blessuretijd echter niet meer tot serieuze kansen: de onttroonde kampioen van Zuid-Amerika moet genoegen nemen met een vierde plek.

Brazilië en Peru gaan zondag bepalen wie zich mag kronen tot Copa-winnaar van 2019. De eindstrijd in het Maracaña-stadion begint om 22.00 uur Nederlandse tijd.