Zeven conclusies: Muur uit Nieuwegein, Martens weer op aarde, VS terechte winnaar

Zeven conclusies: Muur uit Nieuwegein, Martens weer op aarde, VS terechte winnaar

07-07-2019 19:24 Laatste update: 20:06
22

Oranje kwam ver, héél ver, maar de WK-titel van 2019 gaat toch echt naar de regerende kampioenen uit de Verenigde Staten. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een net iets te lange voetbalzondag in Lyon.

Bliksemstart doorstaan
Thailand, Chili, Zweden, Spanje, Frankrijk en Engeland: al deze landen stonden binnen een kwartier op achterstand tegen Team USA, maar Oranje hield het hoofd koel. De gevreesde Amerikaanse wervelstorm bleek een zacht briesje. Pas na een half uur kwam de Nederlandse defensie voor het eerst serieus onder druk te staan.

Wedden

Meer odds

Weer een finaletrauma erbij
Heel veel had Oranje daar echter niet aan. Na een uur spelen kwamen de VS op voorsprong en was het eigenlijk meteen afgelopen voor Oranje. 1974, 1978, 2010 en nu ook 2019: Nederland en WK-finales, het blijft een moeizaam huwelijk.

Verdiende zege voor de VS
Oranje hield het één uur lang vol tegen het beste vrouwenvoetbalteam ter wereld, maar een WK-titel zou wellicht iets te veel van het goede zijn geweest. Waar Nederland onderweg naar Lyon mazzelde tegen Japan en Zweden, ontdeden de Amerikaansen zich van toplanden Frankrijk en Engeland. Oranje speelde misschien wel haar beste half uur van het hele toernooi, maar werd uiteindelijk op waarde geklopt.

De muur uit Nieuwegein
Tijd om de balans op te maken na zeven wedstrijden in Frankrijk. Eén Oranje Leeuwin stak er met kop en schouders bovenuit: Sari van Veenendaal. In aanloop naar het toernooi was het nog niet eens zeker dat ze eerste keus zou zijn, maar de doelvrouw uit Nieuwegein sleepte Oranje bijna eigenhandig door de knock-outfase heen. Volkomen terecht uitgeroepen tot de beste keepster van het toernooi!

Martens grootste tegenvaller
Uitblinkster tijdens het EK in eigen land, uitverkozen tot beste speelster ter wereld en een transfer naar FC Barcelona: de wereld lag in 2017 aan de voeten van Lieke Martens. Tijdens het afgelopen WK heeft de Limburgse zich echter niet kunnen onderscheiden. Martens werd zichtbaar gehinderd door haar teenblessure en kon alleen tegen Japan het verschil maken.

Toernooi van het collectief
Het is een cliché, maar de finaleplaats van Oranje is een teamprestatie. De eerder genoemde Martens, Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en (in mindere mate) Daniëlle van de Donk waren minder nadrukkelijk aanwezig dan tijdens het gewonnen EK, maar werkten zich een ongeluk voor het team. Bondscoach Sarina Wiegman heeft een mooi collectief gesmeed van haar getalenteerde selectie.

Rooskleurige toekomst voor Oranje
Even uithuilen en dan kan de blik kan alweer vooruit: in 2020 wachten de Olympische Spelen in Tokio, één jaar later mag Oranje de Europese titel verdedigen in Engeland. Bovendien kan Nederland nog jaren vooruit met deze gouden generatie spelers: Anouk Dekker en reservedoelman Loes Geurts zijn de enige speelsters binnen de 23-koppige selectie die de dertig al gepasseerd zijn. Op naar meer zilverwaar?