Amerikaanse pers roemt 'dapper' Oranje: 'We moeten het even over haar hebben'

08-07-2019 08:40
74

De Oranje Leeuwinnen waren zondag niet opgewassen tegen de Verenigde Staten, dat met een 2-0 zege beslag legde op de wereldtitel. In de Amerikaanse pers wordt geschreven over een terechte zege, terechte penalty en terechte keuze voor Sari van Veenendaal als beste keepster van het WK.

'Dit is misschien wel het beste team ooit', steekt Sport Illustrated van wal over Amerika. 'Het dominante en genadeloze Team USA was ongekend op dreef de afgelopen maand. De WK-opener tegen Thailand (13-0), de zege op gastland Frankrijk, het thee drinken en het verslaan van Europees kampioen Nederland... Het was stuk voor stuk indrukwekkend.'

'Hoewel ze op de FIFA-ranglijst op de achtste plaats staan, waren de Nederlanders altijd een dark horse op dit WK. De dappere voetbalsters speelden de finale als een underdog, maar hun talent leende zich zeker niet voor die rol. Wel kreeg Amerika de beste kansen. Sari van Veenendaal veranderde voor rust echter in een brick wall.'

'Bij rust waren de Nederlanders precies waar ze wilden zijn. De VS speelde te hoog en kwam moeizaam tot uitgespeelde kansen, wat Nederland prima vond. Het enige wat nodig was om de ban te breken, was een flitsende counter, strafschop, vrije trap of corner. De Nederlandse illusies werden echter een halt toegeroepen door de penalty, die werd benut door Megan Rapinoe. Het was het breekpunt in een heftige finale.'

The Ringer roemt Van Veenendaal. 'We moeten het even hebben over Sari van Veenendaal. De Nederlandse keepster was overal in de eerste helft, Amerikaanse pogingen kerend op elke mogelijk manier: met haar handen, haar voeten en haar lichaam, soms zelfs allemaal tegelijk. De kracht van Nederland ligt in de aanval, die onder leiding staat van de goede spits Vivianne Miedema. Ze is een speler die met een bal kan doen wat Christopher Nolan-films met tijdlijnen doen.'

'Maar terwijl Oranje zich zelden op de Amerikaanse helft liet zien, slaagden ze erin de aanval van Team USA te frustreren in de eerste 45 minuten. Het is maanden geleden dat de VS een hele helft van scoren werd afgehouden. Dat had vooral te maken met Van Veenendaal, die keepte als meerdere keepers tegelijkertijd.'

De Verenigde Staten pakte net als in 2015 de wereldtitel. 'Het bevestigde ook hun status als de 'golden standard' in het vrouwenvoetbal, zelfs nu Europa - onder leiding van teams als Nederland - de aanval blijft openen', aldus The New York Times. 'Nederland was het enige team dat de VS in de eerste helft in Frankrijk van het scorebord hield, maar net als alle andere teams voor hen - Thailand, Chili, Zweden, Spanje, Frankrijk en Engeland - konden ze de Amerikanen niet voor altijd tegenhouden.'

De penalty na zestig minuten was terecht, oordeelt men. 'Uiteindelijk was het de juiste beslissing. Van der Gragt maakte roekeloos contact met Morgan in de zestien: penalty. Arme Van der Gragt. Ze beleefde een verschrikkelijke tien minuten, omdat ze kort na de eerste tegengoal ook een negatieve hoofdrol speelde bij de 2-0, door op de meest pijnlijke manier te laten zien dat ze niet wist dat Rose Lavelle linksbenig is. Het was de knock-out voor Oranje.'