KV Mechelen krijgt twee weken voor aanvang goed nieuws na climax in voetbalsoap

KV Mechelen krijgt twee weken voor aanvang goed nieuws na climax in voetbalsoap

10-07-2019 16:59
18

Twee weken voor de start van de Belgische Jupiler Pro League is het (voorlopige) hoge woord eruit: het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft KV Mechelen en Waasland-Beveren niet schuldig bevonden aan matchfixing. De twee clubs mogen komend seizoen 'gewoon' op het hoogste niveau uitkomen.

KV Mechelen degradeerde in 2018 uit de Jupiler Pro League, hoewel het zou hebben geprobeerd om Waasland-Beveren om te kopen tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen. Afgelopen seizoen nam Malinwa sportieve revanche door direct te promoveren én de Belgische beker te winnen. De Belgische voetbalbond wilde KV Mechelen niet toelaten op het hoogste niveau en uitsluiten van Europees voetbal. Die uitspraak is nu dus ongedaan gemaakt: KV Mechelen mag voorlopig zijn rentree in de Jupiler Pro League vieren en in de groepsfase van de Europa League instromen.

Het gedupeerde Sporting Lokeren laat het er echter niet bij zitten. De hekkensluiter van het voorbije Jupiler Pro League-seizoen is door de uitspraak van het BAS veroordeeld tot de Proximus League, het één na hoogste niveau, maar wil de Belgische bond aanklagen. "De voetbalbond is verantwoordelijk dat massieve fraude niet wordt bestraft", laat Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Lokeren,weten aan Het Nieuwsblad. "Als je het dossier hebt gelezen, is het onbegrijpelijk dat men hier zonder sancties mee wegkomt."

Beerschot-Wilrijk verloor afgelopen seizoen de finalewedstrijden om promotie van KV Mechelen en is eveneens de dupe vam de uitspraak. Of de Antwerpse club ook juridische maatregelen gaat nemen, is nog onduidelijk.