Onderzoek: waterkanon bij Ajax-Juve proportioneel maar niet de-escalerend

Onderzoek: waterkanon bij Ajax-Juve proportioneel maar niet de-escalerend

Gepubliceerd: vrijdag 12 juli 2019 om 20:32vr 12-07-2019 om 20:32

De politie heeft door het inzetten van twee waterkanonnen voorafgaand aan het Champions League-duel van Ajax met Juventus voor 'extra escalatie gezorgd'. Tegelijkertijd was de inzet op sommige momenten, onder meer toen fans met bakstenen en vuurwerk gooiden, wel 'proportioneel'.

Dat is de conclusie van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. De plek van het waterkanon bleek wel ongelukkig. 'Aanwezigen werden door één eenheid een bepaalde richting opgestuurd, waarna ze uiteindelijk tussen die eenheid en de waterwerper in kwamen te staan en veelal zijn natgespoten, terwijl ze voor hun gevoel niet weg konden komen door het smalle gebied en de drukte', zo valt te lezen in het rapport, dat in handen is van AT5.

De onderzoekers stellen vast dat mensen te maken kregen met politie-inzet, maar niet weg konden. 'Dit maakt de inzet van de politie – onbedoeld – op die momenten en locaties zwaarder en minder proportioneel: de risico's voor goedwillenden van het optreden worden groter. Het bijsturen op deze situaties vanuit de politie bleek lastig.'

De twee waterkanonnen bleken ook voor escalatie te zorgen. 'De politie-inzet wordt door een groep supporters beantwoord met veel vuurwerk. Een deel van de supporters lijkt zich niet weg te laten drijven, maar zet juist een stap naar voren om de confrontatie aan te gaan met de aanwezige politie. Hierbij wordt onder andere met bakstenen gegooid.'

Volgens het rapport moet de 'lijn van het optreden' in de toekomst duidelijk worden gemaakt. 'Zodat duidelijker is wat er met de aanpak wordt beoogd, bedoeld en waar de grenzen liggen.' Ook is er vooraf meer overleg nodig met supportersgroepen, luidt de slotsom.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws