KNVB stuurt brandbrief: 'Barrières waardoor Ajax en PSV buitenspel worden gezet'

KNVB stuurt brandbrief: 'Barrières waardoor Ajax en PSV buitenspel worden gezet'

13-07-2019 09:08
227

De KNVB en de Eredivisie CV hebben de UEFA laten weten niets te zien in de beoogde hervormingen van de Champions League en Europa League vanaf 2024. Vanuit Nederland is 'een stevige brief' verstuurd naar de Europese voetbalbond, meldt De Telegraaf.

De UEFA presenteerde samen met een groep Europese topclubs plannen voor een systeem met promotie en degradatie tussen de Europese clubtoernooien. Dit 'gesloten systeem' is een regelrechte aanval op de Eredivisie en andere kleinere competities, zo klinkt het in Zeist. Het kan straks zomaar zijn dat de Nederlandse kampioen zich niet meer kan plaatsen voor de Champions League.

Wedden

Meer odds

"Wij vinden het om twee redenen onzalige voorstellen", vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, aan de ochtendkrant. "Eén, de nieuwe opzet komt sportieve gelijkheid niet ten goede, terwijl dit juist centraal moet staan. De UEFA moet juist een format bedenken dat de kansen vergroot voor Ajax en PSV om in de Champions League te spelen in plaats van barrières op te werpen waardoor ze bij voorbaat buitenspel worden gezet. Ten faveure van de grote, rijke clubs uit de vier, vijf grote Europese competities."

"Twee, de nieuwe opzet zal de nationale competities zoals de Eredivisie en het nationale bekertoernooi verzwakken als de beloning in de vorm van een ticket voor bijvoorbeeld Champions League ontbreekt. Het kan toch niet zo zijn dat Feyenoord Nederlands kampioen wordt, maar niet wordt toegelaten tot de Champions League omdat Ajax een hoger clubcoëfficiënt heeft? Het haalt alle prikkels weg bij de Eredivisie", aldus De Jong.

Volgens de KNVB zet de UEFA met het nieuwe format een 'reuzenstap richting een gesloten competitie voor een aantal eliteclubs', aangezien de focus vooral op de Champions League ligt.