Het FC Utrecht van Van den Brom: nieuwe regisseur en luxeproblemen in de aanval

Het FC Utrecht van Van den Brom: nieuwe regisseur en luxeproblemen in de aanval

Gepubliceerd: maandag 15 juli 2019 om 15:15ma 15-07-2019 om 15:15

Laatste update: maandag 15 juli 2019 om 15:52ma 15-07-2019 om 15:52

Over tien dagen al speelt FC Utrecht z'n eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2019/20. In aanloop naar het tweeluik met Akademija Pandev of HSK Zrinjski in de voorronde van de Europa League heeft John van den Brom een maand de tijd gehad om aan zijn elftal te sleutelen. De brede selectie van de FC biedt de opvolger van Dick Advocaat in ieder geval voldoende mogelijkheden. 

Zelden vertoond: de transfermarkt is nog anderhalve maand open voor Nederlandse clubs, maar nu al heeft FC Utrecht z'n zaken ogenschijnlijk op orde. Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam shopte onder meer in Amsterdam, Alkmaar en Almelo en bezorgde trainer John van den Brom vijf nieuwe spelers. Hij móest wel snel en adequaat handelen, want op 25 juli staat de eerste Europese wedstrijd van het nieuwe seizoen al op het programma. Na het winnen van de play-offs moet de FC nu meerdere voorrondes overleven om de lucratieve groepsfase van de Europa League te bereiken. Van den Brom verlangde onder meer een nieuwe goalgetter en een extra buitenspeler - en die kreeg hij, ruim op tijd. 

De spitspositie was afgelopen seizoen een zorgenkindje in stadion Galgenwaard. Simon Makienok, Jean-Christophe Bahebeck en Cyriel Dessers kampten met blessureleed, winteraankoop Michiel Kramer overtuigde niet en toptalent Nick Venema was in de ogen van Dick Advocaat niet toe aan het grote werk. In de persoon van Adrián Dalmau heeft Utrecht nu een goalgetter gestrikt die in zijn eerste jaar in dienst van Heracles goed was voor 19 competitietreffers. In de schaduw van de Spanjaard kan Venema zich verder ontwikkelen. Dessers en Kramer zijn vertrokken. 

Luxeprobleem
Als Makienok en Bahebeck volledig fit worden en/of blijven, krijgt Van den Brom te maken met een heus luxeprobleem. In de favoriete 4-3-3 formatie van de trainer is immers ruimte voor slechts één pure nummer 9. De van FSV Mainz gehuurde Issah Abass (20) is óók een spits. Abass is eventueel inzetbaar op de flanken. Daar heeft Van den Brom tevens de beschikking gekregen over Vaclav Cerny, die werd weggeplukt bij Ajax. Sneltrein Gyrano Kerk, pingelaar Othman Boussaid en Patrick Joosten - terug na een jaar op huurbasis bij VVV - zijn de andere opties. Het kan haast niet anders of Utrecht neemt van minstens één van hen nog afscheid.  
Op het middenveld heeft Van den Brom evenmin te klagen over zijn opties. Met de transfervrije Adam Maher hengelde Utrecht een speler binnen die de clubs voor het uitkiezen had na een uitstekend seizoen bij AZ. Onder Van den Brom beleefde Maher - 25 jaar pas, echt waar - een revival na mindere jaren bij PSV en FC Twente. De vijfvoudig international van Oranje moet in Utrecht, zoals hij dat eerder in Alkmaar deed, de lijnen gaan uitzetten en uitgroeien tot grote regisseur. Simon Gustafson was met zijn scorende vermogen en uitstekende trap een revelatie tijdens zijn debuutseizoen. De derde naam op het middenveld wordt routinier Urby Emanuelson, Rico Strieder of Joris van Overeem. Talent Justin Lonwijk, van PSV overgenomen, kreeg tijdens de huidige oefencampagne ook al veel speeltijd van Van den Brom. 

Achterhoede
De achterhoede van Utrecht is grotendeels intact gebleven. Na één seizoen werd linksback Nicolas Gavory voor een veelvoud van zijn aankoopsom doorverkocht aan Standard Luik. Leon Guwara is de logische vervanger van de Fransman. Ook Christopher Mamengi (doorgestroomd uit de opleiding) en Emanuelson zijn inzetbaar op de linkervleugel. Captain Willem Janssen is haast niet meer weg te denken uit het elftal. Hij gaat, na het vertrek van Timo Letschert (terug naar Italië), hoogstwaarschijnlijk een duo vormen met Emil Bergström.

Sean Klaiber werd in verband gebracht met een transfer, maar rond de dynamische rechtsback blijft het voorlopig stil. Mister FC Utrecht Mark van der Maarel en Giovanni Troupée, afgelopen seizoen verhuurd aan ADO Den Haag, zijn de concurrenten van Klaiber. David Jensen is en blijft eerste keeper. Achter de Deen beschikt Utrecht met Maarten Paes en Thijmen Nijhuis over twee jeugdinternationals. 

Poll

Is Sean Klaiber goed genoeg voor de Nederlandse top?

(1948 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws