Cultuurshock voor FC Twente-Japanner: 'De Kuip, FC Groningen-uit? Kennen ze niet'

Cultuurshock voor FC Twente-Japanner: 'De Kuip, FC Groningen-uit? Kennen ze niet'

Gepubliceerd: zaterdag 20 juli 2019 om 09:59za 20-07-2019 om 09:59

Laatste update: zaterdag 20 juli 2019 om 10:04za 20-07-2019 om 10:04

FC Twente zal het Japanse talent Kaito Nakamura goed moeten begeleiden komend seizoen, stellen Japan-kenners Hans Vos en Eline Swevels. De van Gamba Osaka gehuurde schaduwspits zal in een compleet andere wereld terechtkomen.

De samenleving in Japan is een stuk gedisciplineerder en de wedstrijden in de J-League worden heel wat minder intens beleefd dan in de Eredivisie. "Hoe gaat hij om met de Nederlandse vrijheden? De kleedkamerhumor?", vraagt Vos zich af in gesprek met TC/Tubantia. "Of wat te denken van uitwedstrijden in De Kuip of bij Groningen? Dat sentiment kennen ze niet."

Swevels weet dat Japanse voetballers af en toe gehinderd worden door hun bescheidenheid en gebrek aan directheid. De journaliste deelt een anekdote over voormalig FC Utrecht-middenvelder Yoshiaki Takagi, die werd opgevangen door een pleeggezin. "Dat waren heel lieve mensen. Alleen wilde hij graag rijst eten, maar hij kreeg elke dag brood. Door de Japanse bescheidenheid durfde hij er niets van te zeggen. Het heeft tijden geduurd voordat dit was opgelost."

De verrichtingen van Nakamura zullen hoe dan ook op de voet gevolgd worden in zijn thuisland: de Eredivisie staat er goed op in Japan. "Een wedstrijd tussen Heerenveen en Groningen met de Japanners Kobayashi en Doan wordt in Japan beter bekeken dan in Nederland. De Eredivisie wordt er als een grote competitie gezien", aldus Vos.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws