Wat een wedstrijd: PSV buigt achterstand in extremis om en wint van FC Basel

23-07-2019 21:55 Laatste update: 22:19
377

PSV heeft zich op knotsgekke wijze langs FC Basel geknokt. In Eindhoven leek de ploeg tegen een zure nederlaag aan te lopen, maar in een tijdsbestek van drie minuten bezorgden Sam Lammers en Donyell Malen PSV de overwinning: 3-2.

Met Steven Bergwijn, Donyell Malen, Hirving Lozano en zomeraanwinst Bruma begon PSV zeer aanvallend tegen Basel. De ploeg was met kleine kansjes, veel balbezit en constante pressie gevaarlijk. Dat werd na een klein kwartier beloond. Bergwijn lanceerde Malen, die eerst op de Basel-doelman stuitte, maar Bruma alsnog zag scoren: 1-0.

Ook na de openingsgoal gaf PSV gas. De thuisploeg leunde op de snelheid van de aanvallers. Basel wist zich er geen raad mee en kon alleen maar tegenhouden. De Zwitsers kregen slechts halve kansen.

PSV had voor de rust op een ruimere voorsprong moeten staan, maar kreeg uit het niets de gelijkmaker om de oren. PSV verloor de bal op de zestien van Basel en stond vervolgens zeer slecht gepositioneerd toen Albian Ajeti uit de rug van Derrick Luckassen wegliep en na een sprint van 35 meter raak kon schieten.

Het spelbeeld veranderde nauwelijks in de tweede helft: PSV viel aan en speelde continu op de helft van Basel, dat loerde op de counter. PSV was een aantal keren dichtbij via Hirving Lozano, die de lat raakte, en Bergwijn. Basel was dreigend toen Jeroen Zoet een vrije trap van Luca Zuffi losliet.

De tijd begon te dringen voor de Eindhovenaren, die geen genoegen namen met een 1-1 gelijkspel. In de slotfase ging het echter faliekant mis voor PSV. Een corner van Basel werd tien minuten voor tijd binnengekopt door Omar Alderete. Opnieuw zag PSV er verdedigend niet goed uit.

Mark van Bommel zette alles op alles en bracht zowel Cody Gakpo als Lammers. Een Osijek-scenario dreigde voor PSV, maar Lammers maakte in de 89e minuut met een overtuigende kopbal gelijk. De fans hadden waarschijnlijk al genoegen genomen met een gelijkspel, maar kregen meer. Malen maakte in de blessuretijd (!) ook nog eens de 3-2.

PSV en Basel treffen elkaar over zeven dagen weer. Tussendoor wacht voor de Eindhovenaren nog een ontmoeting met Ajax om de Johan Cruijff Schaal.