KNVB ontvouwt VAR-proef tijdens JC Schaal én denkt aan 'on-field-announcements'

KNVB ontvouwt VAR-proef tijdens JC Schaal én denkt aan 'on-field-announcements'

25-07-2019 07:30 Laatste update: 18:24
119

Tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal van aanstaande zaterdag gaat de KNVB een methode testen om stadionbezoekers en kijkers beter te informeren over beslissingen van de VAR. Dat laat een woordvoerder aan De Telegraaf weten. 

"Bij het duel om de Johan Cruijff Schaal starten we met een pilot om de VAR-momenten in het stadion te verduidelijken. Elk VAR-moment zal op het videoscherm in het stadion en bij de live-uitzending op FOX Sports schriftelijk gecommuniceerd worden. Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, voert de assistent-VAR vanuit het Replay Center per tablet in om welke situatie het gaat", verklaart een zegsman van de voetbalbond. 

"Bijvoorbeeld: mogelijke strafschop vanwege handsbal of mogelijke rode kaart vanwege overtreding. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op het videoscherm in het stadion en in de uitzending bij FOX Sports."

On-field-announcements
Achter de schermen denkt de KNVB ook al na over een volgende stap. Daarbij wordt gedacht aan zogenaamde 'on-field-announcements', waarbij scheidsrechters in stadions en op tv een beslissing toelichten. Het proefballonnetje wordt waarschijnlijk opgelaten in het bekertoernooi. "Het klopt dat we voornemens zijn vanaf de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker een on-field-announcement te testen. Dat is op dit moment nog onderwerp van gesprek met onder meer de clubs. Na evaluatie wordt besloten of deze communicatiewijze breder wordt ingevoerd in de Eredivisie en de KNVB Beker."

De KNVB wil de videoscheidsrechter, die afgelopen seizoen werd geïntroduceerd in de Eredivisie, doorontwikkelen. Gebleken is namelijk dat toeschouwers en tv-kijkers 'te vaak niet precies wisten waarom de VAR ingreep'.