De Hollandse school

15 juni 2007 om 17:45

Het zat er al een beetje aan te komen, maar Foppe de Haan lijkt definitief afscheid te hebben genomen van het 4-3-3 systeem. Tegen Portugal had zijn twee-spitsen-variant al succes en nu wil de sympathieke Fries ook het grote Oranje met twee centrumspitsen laten spelen.

Hoewel ik eigenlijk geen echt kwade bedoeling zie in het pleidooi van Us Foppe in De Telegraaf, is het niet helemaal gepast. De Haan hoort zich natuurlijk vooral bezig te houden met zijn eigen elftal. Daarbij is het in mijn ogen prima dat hij op basis van de selectiekwaliteiten kiest voor een ander systeem dan het oer-Hollandse 4-3-3 tijdens een eindronde. Maar gek is het wel een beetje. Zelf speelde Foppe met sc Heerenveen ook jarenlang met drie aanvallers. Hij zag er spitsen als Ruud van Nistelrooy, Jon Dahl Tomasson, Klaas-Jan Huntelaar en Marcus Allbäck uitgroeien tot goed renderende aanvalsleiders.

Nu we het toch hebben over sc Heerenveen. Zou het toeval zijn dat de Friese club dit seizoen ookal met twee spitsen speelde? En is het toeval dat De Haan uitgerekend Ryan Babel een video liet zien van Afonso Alves? Hoewel men in Friesland het voetbal niet heeft uitgevonden, is al meerdere malen bewezen dat men daar in het Abe Lenstra Stadion bijzonder goed nadenkt over de moderne eisen en kenmerken van het topvoetbal. Dat zie je bijvoorbeeld met de aanstelling van Tjerk Bogstra. Voorlopers uit andere sporten doen steeds vaker hun intrede in het voetbal. Kijk maar naar AZ, waar Toon Gerbrands uitstekend werk levert.

Toch is de discussie die De Haan zaaide interessant. Want daarmee staat een deel van het fundament van de Hollandse school ter discussie. Nederland staat qua opleiding bekend om goede vleugelspitsen, betrouwbare keepers en succesvolle trainers. Wanneer steeds meer clubs afstand nemen van het tot dusver ?heilige? 4-3-3 systeem, dan zullen de opleidingen zonder twijfel ook aangepast worden aan de systeemverandering.

Mochten we in de toekomst niet meer het land zijn dat bekend staat om haar vleugelspitsen, dan kunnen we wellicht ons heil zoeken in het opleiden van persvoorlichters (m/v). Tijdens het EK blijkt maar weer eens dat je ze extreem goed, maar ook extreem slecht hebt. Als journalisten heb je het bij Jong Oranje echt getroffen. Voldoende persmomenten, goede organisatie en ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Hoe anders is het bij onze Zuiderburen. Op de website van Sportweek verscheen er al een stukje over, waar ik me graag bij wil aansluiten. Morgen (zaterdag) publiceren we een kort interviewtje met Sepp de Roover, Spartaan en tijdens het EK rechtsback bij Jong België. Het kostte de nodige tijd, kilometers maar vooral frustratie om een paar minuten met de opgewekte Belg te kunnen spreken. Persvoorlichter Nicolas Cornu blijkt niet zozeer aangesteld te zijn om de journalisten te helpen, maar vooral om hen het werk onmogelijk te maken. Wellicht is het een idee om in de toekomst een Nederlandse persvoorlichter in te huren??

Ronnie, aan jou weer de beurt. Je zag donderdag Servië aan het werk. Eigenlijk mogen we hen de verrassing van het toernooi noemen. Waarin ligt hun kracht?  

Lees meer over:

Deel via