Ajax slaat vroeg in eerste én tweede helft toe en zet PSV opzij in eigen huis

Ajax slaat vroeg in eerste én tweede helft toe en zet PSV opzij in eigen huis

27-07-2019 19:54
437

Ajax heeft ten koste van PSV de eerste prijs van het seizoen 2019/2020 in de wacht gesleept. De Amsterdammers sloegen vroeg in de eerste én tweede helft toe en pakten daardoor voor het eerst sinds 2013 de Johan Cruijff Schaal, dankzij een 2-0 zege op de Eindhovenaren.

Ajax startte met drie zomerse aanwinsten, Lisandro Martínez achterin, Razvan Marin op het middenveld en Quincy Promes als linksbuiten. De jonge Sergino Dest maakte bovendien zijn officiële debuut als linksback. PSV-trainer Mark van Bommel gaf Nick Viergever, Hirving Lozano en Donyell Malen rust: Olivier Boscagli mocht voor het eerst in het PSV-shirt opdraven.

Na welgeteld 35 seconden liepen de Eindhovenaren al achter de feiten aan. Donny van de Beek profiteerde van desorganisatie in de PSV-defensie en had alle tijd om Kasper Dolberg in stelling te brengen: 1-0. De Deen kreeg vrijwel direct daarna een opgelegde kans op nog een treffer, maar schoot ditmaal naast.

Ajax zakte wat in na de furieuze openingsfase, PSV kwam beter in zijn spel en had ook op gelijke hoogte kunnen komen. Sam Lammers kreeg een open kopkans, maar mikte naast. De Eindhovenaren mochten echter van geluk spreken dat Jorrit Hendrix niet werd weggestuurd door arbiter Dennis Higler: de linkspoot zette, met al geel op zak, een wilde tackle in op Van de Beek, maar werd gespaard door de arbitrage.

Hendrix werd vervolgens gewisseld door Van Bommel. Ook Bruma bleef achter in de kleedkamer: Erick Gutiérrez en Donyell Malen kwamen de gelederen versterken. PSV moest kort na rust echter opnieuw een dreun incasseren. Daley Blind zette de aanval op met een snelle vrije trap, Michal Sadílek voorkwam met een fraaie tackle een goal van Van de Beek, maar Blind vond in de nastoot alsnog de verre hoek. De VAR liet Higler nog een vermeende overtreding van Dusan Tadic op Boscagli bekijken, maar de 2-0 bleef staan.

Van Bommel bracht na een uur spelen al zijn derde invaller – Hirving Lozano – binnen de lijnen en zag even later Lammers geblesseerd uitvallen. PSV moest verder met één man minder en de wedstrijd viel in een beslissende plooi. Malen kreeg nog twee aardige kansen om PSV terug in de wedstrijd te schieten, maar miste eerst een voorzet van Lozano en schoot even later wild over. Aan de andere kant trof Dest de buitenkant van de paal.

De wedstrijd kroop richting de negentigste minuut, waarna Ajax feest kon vieren. PSV komt dinsdag alweer in actie: de Eindhovenaren mogen in Zwitserland een 3-2 voorsprong op FC Basel verdedigen. Daarna wacht op zaterdag de eerste Eredivisie-wedstrijd tegen FC Twente. Ajax oefent nog tegen het Turkse Sivasspor en begint ook zaterdag aan het Eredivisie-seizoen: Vitesse is dan te tegenstander.