Spelersrapport: Verdedigende as van Ajax blinkt uit, dramadebuut voor Boscagli

Spelersrapport: Verdedigende as van Ajax blinkt uit, dramadebuut voor Boscagli

27-07-2019 20:35
108

Ajax en PSV hebben het seizoen geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De Amsterdammers wonnen de traditionele seizoensopening voor het eerst sinds 2013 dankzij een 2-0 zege op PSV. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit.

Ajax:

André Onana – 7: Veel kreeg hij niet te doen. Maar wat hij moest doen, deed de Kameroener met verve. Ajax mag zich gelukkig prijzen dat het ook komend seizoen nog over Onana kan beschikken.

Joël Veltman – 7: Verdedigend voldoende en ook opbouwend van meerwaarde, getuige zijn 'voorassist' op de 1-0 van Kasper Dolberg. Veltman is weer helemaal terug na zijn zware knieblessure. Dat wordt nog een interessante concurrentiestrijd met Noussair Mazraoui...

Perr Schuurs – 7,5: Komt de opvolger van Matthijs de Ligt uit Nieuwstadt? Schuurs kwam verdedigend nauwelijks in de problemen en onderscheidde zich ook in de opbouw. De vroege 1-0 kwam voort uit een gedurfde inspeelpass van de jonge Limburger.

Lisandro Martínez – 7: Af en toe een slippertje in de opbouw, maar over het algemeen oer- en oerdegelijk. Het meest symbolische moment van Martínez vond vroeg in de eerste helft plaats: eerst stopte hij Cody Gakpo af met een gedecideerde tackle, daarna leverde hij de bal keurig in bij Daley Blind.

Sergino Dest – 7,5: Niet honderd procent foutloos, wel ongekend strijdlustig en energiek. Een prettige eerste kennismaking met de Amerikaanse jeugdinternational.

Razvan Marin – 5,5: Opende niet al te gelukkig en maakte veel verkeerde keuzes, maar herpakte zich gaandeweg de wedstrijd. De Roemeen kan dit seizoen van grote waarde zijn met zijn dynamiek en loopvermogen.

Donny van de Beek – 7: Ging vrolijk door waar hij vorig seizoen was gebleven. Na een halve minuut dendere hij weer als vanouds door de vijandelijke linies. Ook in aanloop naar de 2-0 was hij belangrijk.

Daley Blind – 8: De leider van het Ajax-middenveld: constant op de goede plek, rustig aan de bal en Steven Bergwijn schaduwend. Leidde de 2-0 in met een slimme vrije trap en rondde zelf af.

Dusan Tadic – 5,5: De man van 38 goals en veertien assists was zaterdag iets minder dwingend aanwezig, al was hij wel belangrijk met zijn loopactie in aanloop naar de 1-0.

Kasper Dolberg – 6: Moest na een halve minuut al in actie komen, maar schoot ijskoud de 1-0 binnen. Direct daarna miste de Deen een opgelegde kans op een tweede goal. Voor rust ging hij iets vaker de duels aan dan gewoonlijk, daarna kwam hij steeds minder in het wedstrijdbeeld voor.

Quincy Promes – 5: De geboren Amsterdammer had een lange omweg nodig, maar maakte eindelijk zijn langverwachte Ajax-debuut. Heel veel indruk maakte hij echter niet: na een uur spelen werd hij naar de kant gehaald door Erik ten Hag.

Invallers:

Lasse Schöne – 5,5: Mocht een half uur meedoen als vervanger van Martínez. Opvallen deed de Deense routinier echter niet.

Hakim Ziyech – 5,5: Viel tegelijkertijd met Schöne in, op het moment dat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Ziyech kon zijn stempel dus ook niet drukken, maar zijn tijd komt nog wel dit seizoen...

Lisandro Magallán – x: Viel zeven minuten voor tijd in voor Blind en speelde te kort voor een beoordeling.

PSV:

Jeroen Zoet – 5,5: Kon uiteraard niets doen aan de vroege 1-0 van Dolberg. De 2-0 van Blind was iets minder onhoudbaar, maar Zoet kan verder terugkijken op een degelijk optreden.

Denzel Dumfries – 6,5: Revancheerde zich voor een ongelukkig optreden tegen FC Basel. Promes had weinig te vertellen tegen zijn collega van het Nederlands elftal.

Derrick Luckassen – 6: Verhuurd aan Hertha BSC, nauwelijks gespeeld, veel blessureleed en nu de gaten in de PSV-defensie moeten dichten: ga er maar aan staan. Luckassen deed wat hij kon, al had hij weinig steun aan zijn Franse kompaan Olivier Boscagli.

Olivier Boscagli – 4: Valser had de start van de Franse debutant niet kunnen verlopen. Na een halve minuut liet hij zich al uit het centrum trekken door Tadic, waarna de PSV-verdediging compleet open lag. Ook bij de 2-0 en in de opbouw maakte Boscagli geen sterke indruk.

Michal Sadílek – 6,5: Speelde tegen FC Basel onwennig als linksback en begon ook tegen Ajax ongelukkig. Later herpakte de Tsjech zich en hield hij Dusan Tadic prima in bedwang. De tackle waarmee hij de 2-0 van Van de Beek voorkwam, was een mooie. Helaas voor Sadílek kwam de bal vervolgens bij Blind terecht...

Pablo Rosario – 5,5: De vice-aanvoerder vond PSV 'te schijterig' aan de bal. Zelf had hij ook niet veel bijdragen in offensieve zin, maar Rosario was nuttig met zijn verdedigende werk.

Steven Bergwijn – 6,5: Minder dwingend aanwezig dan tegen FC Basel, maar nog steeds de man bij wie de meeste PSV-aanvallen begonnen. Bergwijn op 10, het is een aardige tactische vondst van Van Bommel.

Jorrit Hendrix – 5: Niet slecht aan de bal, maar dé hoofdrolspeler in negatieve zin voor rust. Eerst verloor hij Van de Beek volledig uit het oog, daarna solliciteerde hij opzichtig naar rood. Van Bommel had geen andere keuze dan Hendrix halverwege vervangen.

Cody Gakpo – 6: Zorgde met zijn snelheid vaak voor dreiging, maar haalde weinig rendement uit zijn acties. De geboren Eindhovenaar staat in de pikorde achter Bergwijn, Bruma en Lozano, maar zal nog genoeg minuten mee gaan pakken dit seizoen.

Sam Lammers – 6,5: Vorig seizoen dreef hij als spits van sc Heerenveen de Ajax-defensie tot wanhoop en zorgde ook in dienst van PSV voor veel dreiging. Veel bespeelbare ballen kreeg hij niet, maar Lammers hield zich keurig staande, totdat hij geblesseerd uitviel.

Bruma – 4,5: Opende sterk tegen FC Basel, maar had in Amsterdam zijn dag niet. De Portugees had vrijwel voortdurend ruzie met de bal en mocht na één helft al onder de douche plaatsnemen.

Invallers:

Erick Gutiérrez – 5: Werd geslachtofferd, maar moest na de eerste helft alsnog revanche neme. Guti speelde echter onzichtbaar en had de pech dat de wedstrijd kort na zijn entree al beslist werd.

Donyell Malen – 5: De held van FC Basel-thuis kreeg rust, maar kwam na één helft alsnog binnen de lijnen. Had de wedstrijd nog enigszins spannend kunnen maken, maar ging wel heel wild om met zijn zelf gecreëerde kans.

Hirving Lozano – 6: Viel na een half uur in en maakte een gretige indruk. Bereidde nog bijna een goal voor, maar zag Malen net tekort komen.