Acht conclusies: wisselende debutanten, Blind blinkt uit, discutabele Higler

Acht conclusies: wisselende debutanten, Blind blinkt uit, discutabele Higler

27-07-2019 21:30 Laatste update: 28-07-2019 08:45
180

Ajax legde zaterdag ten koste van PSV beslag op de eerste prijs van het seizoen. In Amsterdam zegevierde de langskampioen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal door goals van Kasper Dolberg en Daley Blind. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na de traditionele seizoensopener in Amsterdam.

Droomstart Ajax
De Amsterdammers hadden zich duidelijk voorgenomen om de lijn van het afgelopen seizoen door te trekken. De landskampioen schoot werkelijk uit de startblokken. Binnen 35 seconden lag de bal al in het netje via een goal van Kasper Dolberg (snelste goal in Johan Cruijff Schaal ooit), nadat debutant Olivier Boscagli zich veel te makkelijk uit het centrum liet wegtrekken. Ook na de openingstreffer gaf Ajax vol gas en PSV had daar in de beginfase geen antwoord op. Naarmate de eerste helft vorderde ging de storm liggen en kwam PSV beter in de wedstrijd.

Ajax deelt tikje uit in mooie strijd
Hoewel de Johan Cruijff Schaal door velen wordt gezien als een veredeld oefenpotje was Ajax - PSV een zeer vermakelijke wedstrijd om naar te kijken. Na het furieuze begin mengde ook PSV zich meer in de wedstrijd. Het duel verveelde eigenlijk geen moment. Pas nadat PSV na het uitvallen van Sam Lammers bij een 2-0 achterstand met tien man verder moest, was de wedstrijd gespeeld. Daardoor deelde Ajax een eerste tikje uit met het oog op de kampioensstrijd. 

Debutanten maken wisselende indruk
In totaal maakten vijf debutanten hun officiële debuut. Bij Ajax waren dat Sergino Dest (linksback), Lisandro Martínez (centrale verdediger), Razvan Marin (middenveld) en Quincy Promes (rechtsbuiten). De twee eerste maakten een uitstekende indruk. De jonge Dest speelde onbevangen en vol energie, Martínez speelde met veel gif en was vooral verdedigend sterk. Marin en Promes waren minder opvallend. Bij PSV debuteerde Boscagli, die bij beide Ajax-goals een ongelukkige rol had en dus niet bepaald kan terugkijken op een droomdebuut.

Discutabele Higler (1), Hendrix zwijnt
Het mocht een klein wonder heten dat PSV de rust haalde met elf man. Jorrit Hendrix kreeg halverwege de eerste helft een gele kaart nadat hij een op snelheid liggende Dest afstopte. Daarna waren er twee overtredingen die goed hadden kunnen zijn voor geel. De schop in het gezicht van Daley Blind kon nog als ongelukkig worden omschreven, maar de overtreding die Hendrix later maakte op Donny van de Beek leek toch zeker een tweede gele kaart waard. Trainer Mark van Bommel had genoeg gezien en wisselde Hendrix in de rust.

Discutabele Higler, Tadic zwijnt (2)
Ajax kwam acht minuten na rust op een 2-0 voorsprong na een fraaie pegel van Blind, maar de grote vraag was of aan die goal geen overtreding vooraf ging van Dusan Tadic, die zijn arm in het gezicht van Boscagli plantte. De VAR liet Higler nog eens naar de beelden kijken, maar die bleef bij zijn oordeel en keurde de treffer goed. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn geweest.

Blind blinkt uit 
Over Blind gesproken: hij was de grote uitblinker aan de kant van Ajax. Trainer Erik ten Hag koos tegen PSV voor een defensief centrum met Perr Schuurs en Lisandro Martinez, die dat prima invulden. Het gevolg was dat Blind doorschoof naar het middenveld en dat was misschien nog wel de grootste winst. De Oranje-international speelde een uitstekende wedstrijd, die hij bekroonde met een schitterende knal in de kruising. Het zou goed kunnen dat we Blind vaker op het middenveld terug gaan zien.

PSV voetballend niet veel minder
De overwinning van Ajax op PSV was misschien wel terecht, maar de Eindhovenaren kwamen er in fases van de wedstrijd voetballend prima door. Het ontbrak zo nu en dan aan een goede eindpass of aan controle in de afronding. Het beste voorbeeld was Donyell Malen, die na rust na een prima combinatie met Hirving Lozano erin slaagde Blind te passeren. Daardoor kwam de aanvaller oog in oog met doelman André Onana te staan. In plaats van de bal rustig in een hoek te plaatsen schoot Malen onbesuisd over. Voetballend lagen Ajax en PSV echter helemaal niet zover uit elkaar.

Next up: FC Basel zonder Lammers
PSV lijkt in de Champions League-return tegen FC Basel geen beroep te kunnen doen op Sam Lammers. De spits kwam na rust in botsing met de ingevallen Malen en moest zich laten wisselen. "Ik denk dat dinsdag niet haalbaar is. Het is een blessure die denk ik langer kan zijn dan een paar dagen", zei Van Bommel na afloop tegenover FOX Sports. Een domper voor PSV, vooral ook omdat Lammers iemand is die bij een eventuele achterstand in Zwitserland goed bruikbaar is om als extra spits in te brengen.