Higler verdedigt omstreden beslissingen: 'We zeggen altijd: het moet feller'

Higler verdedigt omstreden beslissingen: 'We zeggen altijd: het moet feller'

27-07-2019 22:00 Laatste update: 28-07-2019 08:45
150

Scheidsrechter Dennis Higler zorgde zaterdag voor onbegrip tijdens de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tussen Ajax en PSV. De leidsman uit Amersfoort gaf Jorrit Hendrix al vroeg in de wedstrijd een gele kaart en besloot tot twee keer toe om een overtreding van de Limburger onbestraft te laten.

Eerst beging Hendrix gevaarlijk spel ten opzichte van Daley Blind, daarna gleed hij wild door op Donny van de Beek: in beide gevallen besloot Higler om Hendrix geen tweede gele kaart te geven. In het eerste geval zag de arbiter dat Blind in de dode hoek van Hendrix opdook. "Natuurlijk raakt hij hem vervelend, maar hij zag Blind totaal niet aankomen. Ongelukkig", laat Higler weten aan FOX Sports.

Ook Hendrix' tackle op Van de Beek bleef zonder gevolgen. Volgens Higler zat de PSV'er 'op het randje'. "Hij komt hard in, hij komt fel in, maar hij raakt Van de Beek helemaal niet. Dat was voor mij aanleiding om hem bij me te halen en duidelijk aan te geven: je zit op het randje, nu helemaal niets meer", aldus de arbiter, die ook na afloop bij zijn beslissing blijft. "Het moet voor mij overduidelijk zijn. We zeggen altijd: we moeten feller durven voetballen in Nederland, steviger erin. Voor mij is dit een grensgevalletje."

Na de tweede goal van Ajax kwam de VAR in actie, vanwege een vermeende slaande beweging van Dusan Tadic ten koste van Olivier Boscagli. Higler bekeek de beelden, maar zag geen reden om de treffer af te keuren. "Ik vind dat Tadic amper beweegt. De speler van PSV doet nog een stap en gaat dan zelf liggen. Voor mij is het echt geen overtreding. Tadic komt ervoor en maakt zich breed, de PSV'er loopt er achterop."