Ra-ra wie is het in Emmen en Sittard: 38 (!) spelers weg, 23 nieuwe gezichten

Ra-ra wie is het in Emmen en Sittard: 38 (!) spelers weg, 23 nieuwe gezichten

31-07-2019 15:30 Laatste update: 15:33
54

Het wordt de komende weken, misschien wel maanden, flink wennen voor fans van FC Emmen en Fortuna Sittard. De selecties van beide Eredivisie-clubs zijn deze zomer volledig op de schop gegaan. 23 gezichten zijn nieuw in Drenthe in Limburg, liefst 38 spelers namen afscheid. 

FC Emmen-trainer Dick Lukkien (foto boven) leverde afgelopen seizoen een wereldprestatie door met een bonte verzameling spelers op de veertiende plek te eindigen. Menig voetballiefhebber vond het een aanfluiting dat de sympathieke Groninger niet werd genomineerd voor de Rinus Michels Award, de prijs voor beste trainer van het jaar. Deze jaargang wacht op De Oude Meerdijk een heel nieuwe uitdaging voor Lukkien. Zijn selectie onderging een facelift die z'n weerga niet kent: 21 spelers zwaaiden af, 12 nieuwelingen werden begroet. 

Wedden

Meer odds

De opbrengst van doelman Kjell Scherpen, voor 1,5 miljoen euro verkocht aan Ajax, besloot Emmen voor een groot deel in kas te houden. In spits Marko Kolar werd 500.000 euro geïnvesteerd. Alle andere versterkingen zijn transfervrij ingelijfd of gehuurd. 


Met vijf goals en zeven assists was Anco Jansen afgelopen jaar de meest waardevolle speler van Emmen. Hij bleef. Luciano Slagveer, Caner Cavlan, Alexander Bannink en Nicklas Pedersen, opgeteld goed voor vijftien treffers en acht assists, zijn er niet meer. Lukkien rekent nu op de doelpunten van Kolar. De Kroatische aanvalsleider maakte in 2018/19 twaalf doelpunten in de Poolse competitie. Ook van schaduwspits Shani Tarashaj (gehuurd van Everton) en de van PSV overgekomen Nikolai Laursen wordt het nodige verwacht. 

De nieuwe namen van FC Emmen: Tom Hiariej, Shani Tarashaj, Leon Sopic, Nikolai Laursen, Filip Ugrinic, Marko Kolar, Desevio Payne, Lorenzo Burnet, Matthias Hamrol, Ferhat Görgülü, Jan-Niklas Beste en Stefan van der Lei

Opstelling tijdens laatste oefenduel: Telgenkamp, Bijl, Veendorp, Bakker, Burnet, Ugrinic, Chacón, Laursen, De Leeuw, Arias en Kolar

Fortuna Sittard beleefde net als Emmen z'n vuurdoop in de Eredivisie en eindigde op de vijftiende plaats. Trainer René Eijer vertrok en werd vervangen door de 32-jarige Sjors Ultee. Samen met Kevin Hofland moet Ultee aan een compleet nieuw team gaan bouwen. Met het vertrek van onder meer Andrija Novakovich, Lazaros Lamprou, Ahmed El Messaoudi, Lisandro Semedo en Finn Stokkers zijn haast alle spelers vertrokken die afgelopen jaar goed waren voor de productie van 50 doelpunten. 


Mocht AZ-captain Guus Til komende maand zijn gewenste transfer naar Spartak Moskou krijgen, dan zou de grote revelatie van 2018/19 óók nog eens kunnen afzwaaien. Mark Diemers (zeven goals, zeven assists) is in Alkmaar namelijk in beeld om de opvolger van Til te worden. 

Uit alle windstreken van Europa haalde technisch manager Sjoerd Ars nieuwe namen naar Zuid-Limburg. Fortuna deed zaken met onder meer Liverpool, Borussia Dortmund, Everton, Club Brugge en Valencia. Vitalie Damascan en Rasmus Karjalainen zijn de nieuwe blikvangers. Laatstgenoemde scoorde afgelopen seizoen drie keer in de Finse Veikkausliiga, terwijl Torino ooit 1,5 miljoen euro betaalde voor Damascan. De international van Moldavië gaat met rugnummer 99 spelen. Is-ie in ieder geval makkelijk te herkennen. 

De nieuwe namen van Fortuna Sittard: Bassala Sambou, Vitalie Damascan, Àlex Carbonell, Grégoire Amiot, Felix Passlack, Patrik Raitanan, Jacky Donkor, Adnan Ugur, Rasmus Karjalainen, Mickaël Malsa (terug van verhuur) en Bo Breukers (terug van verhuur) 

Opstelling tijdens laatste oefenduel: Koselev, Passlack, Amiot, Ninaj, Pinto, Ugur, Smeets, Carbonell, Diemers, Karjalainen en Damascan