Ophef op social media na documentaire met Derksen: Ik heb er schijt aan!

Ophef op social media na documentaire met Derksen: "Ik heb er schijt aan!"

30-07-2019 18:37 Laatste update: 18:43
140

Een documentaire van Ellie Lust, waarin Johan Derksen werd aangesproken op eerdere uitlatingen over homoseksuelen die niet uit de kast komen, heeft maandagavond heel veel reacties opgeleverd op social media. Derksen weigerde zijn mening bij te stellen. 

Afgelopen jaar zei Derksen in een uitzending van Veronica Inside onder meer dat homo's in zijn ogen 'te makkelijk in de slachtofferrol duiken' en 'gewoon uit de kast moeten komen'. Lust maakte een documentaire over homogeweld en ging in Grolloo op bezoek bij Derksen. De analist bleef achter zijn woorden staan.

"Ik vind wel dat heel veel mensen uit die homoscene gevoelig zijn voor grappen, opmerkingen, meningen over de homoscene. Dan denk ik: joh, waar maak je je druk om? Ik adviseer slechts: wees eens een flinke jongen, kom uit de kast, heb er schijt aan!", zei hij onder meer. 

Advocaat
Toen Lust aan Derksen een video liet zien waarin advocaat Sidney Smeets vertelde dat de zogenaamde 'grappen' van Derksen in VI zorgen voor een klimaat waarin geweld tegen homo's normaal wordt, besloot de analist van zich af te bijten.

"Het interesseert me geen reet wat die meneer ervan vindt. Ik ben Johan Derksen, ik heb mijn taalgebruik en als hij zegt dat het een slechte zaak is voor de hele homofiele familie dan weet hij niet wat hij zegt. (...) Ik ben het geweten van Nederland niet! Als wat ik gezegd heb op tv een reden is voor homogeweld, dan moet iedereen met een mening van tv. Dat is toch onzin? Ik word beschuldigd dat homogeweld mijn schuld is!" 

Het volledige gesprek tussen Derksen en Lust is hier terug te zien. De uitzending op NPO 1 leverde op Twitter een storm aan reacties op.