AZ overtuigt, schudt Häcken van zich af en maakt zich op voor volgende ronde

01-08-2019 20:17 Laatste update: 20:26
167

AZ heeft zich op Zweedse bodem geplaatst voor de derde voorrondes van de Europa League. De ploeg van Arne Slot rekende in de return uiteindelijk gemakkelijk af met BK Häcken.

Vanaf de eerste minuut waren de bezoekers de gevaarlijkste ploeg. AZ ging op jacht naar de essentiële openingstreffer en kreeg in de openingsfase kansen via Guus Til en Owen Wijndal. Na 24 minuten was het daadwerkelijk raak, maar Oussama Idrissi zag zijn doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel. Kort voor rust was er alsnog reden tot juichen: op fraai aangeven van Idrissi zorgde Myron Boadu voor de 0-1.

Tien minuten verdubbelde Calvin Stengs de score. Na de 0-2 was het verzet van de thuisploeg gebroken. Halverwege de tweede helft deed ook Idrissi nog een duit in het zakje door de 0-3 te laten noteren. Zo'n twintig minuten voor tijd maakte Jordy Clasie zijn officiële debuut voor AZ. Aan de stand veranderde niets in de slotfase.

Door de ruime uitzege mogen de Alkmaarders zich opmaken voor de derde voorrondes van de Europa League. AZ treft volgende week donderdag en de week daarop FC Mariupol. Mocht de Eredivisie-subtopper het komende tweeluik met de club uit Oekraïne overleven, dan wachten verderop in augustus de play-offs om een ticket voor de groepsfase van de Europa League.