Weer valse start voor Ajax: Vitesse ligt in de weg in Arnhem

03-08-2019 20:22 Laatste update: 04-08-2019 14:24
532

Ajax heeft voor de derde keer op rij de seizoensopener niet weten te winnen. Na een nederlaag in 2017 tegen Heracles Almelo, een gelijkspel tegen diezelfde ploeg een jaar later, lag deze keer Vitesse in de weg in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. In Arnhem werd het 2-2.

Ajax begon tegen Vitesse met Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Nicolas Tagliafico, maar zonder Lasse Schöne, Quincy Promes en David Neres. De ploeg van Erik ten Hag kreeg al na iets meer dan een minuut een kans via Van de Beek, die zijn inzet door Remko Pasveer gekeerd zag worden. Vitesse was duidelijk niet van plan om het spel te maken en probeerde Ajax met fysiek spel het voetballen onmogelijk te maken.

Het was in eerste instantie wachten op de 0-1 van Ajax, maar uit het niets was het Vitesse dat scoorde. Perr Schuurs was ongelukkig bij een schot van Matus Bero, die de goal uiteindelijk op zijn naam kreeg. De Ajacied gaf het laatste zetje: 1-0. Ajax ging door waar het gebleven was en kreeg de grootste kansen. Van de Beek schoot op Pasveer, Daley Blind raakte de lat, maar uiteindelijk was het eerstgenoemde die op aangeven van Ziyech gelijkmaakte: 1-1.

Ajax domineerde in de eerste helft, maar dat was in de tweede helft anders. De ploeg van Ten Hag was slordig en verloor vooral op het middenveld veel ballen. Vitesse wist waar Ajax te pakken was en loerde op de counteraanvallen. Dat leverde tien minuten na rust de voorsprong op. Nota bene oud-Ajacied Riechedly Bazoer wandelde langs een aantal Ajax-spelers en passeerde André Onana met een hard schot in de verre hoek: 2-1.

Ajax kreeg niet veel later dé kans op de gelijkmaker. Ziyech zag een schot van dichtbij gekeerd worden door Pasveer, in de rebound schoot Razvan Marin voor open doel over. Ten Hag bracht Noussair Mazraoui en Promes voor Ziyech en Marin, waarna Tadic een kwartier voor tijd gelijkmaakte. De VAR keek nog even naar buitenspel, maar keurde de goal goed: 2-2.

Vitesse moest de wedstrijd met tien man uitspelen omdat Bazoer inmiddels zijn tweede gele kaart had gekregen. Het was overleven geblazen voor de Arnhemmers, die door de uitblinkende Pasveer overeind werden gehouden. Kasper Dolberg en Tadic kregen uitgelezen mogelijkheden om op de valreep voor de zege te zorgen, maar Pasveer bleek niet te passeren.

Ajax drukte en drukte, maar zonder succes. Bas Nijhuis floot na 95 minuten voor het einde van de wedstrijd, waardoor Ajax opnieuw met puntenverlies aan het seizoen begint.