De nieuwe XI van gevallen grootmacht Man United: nog zeker één topaankoop nodig

De nieuwe XI van gevallen grootmacht Man United: nog zeker één topaankoop nodig

07-08-2019 14:00
71

Met het nieuwe Premier League-seizoen voor de deur gaat het bij Manchester United voorlopig louter over megatransfers, recordbedragen en ontevreden vedettes. Vertrekt Paul Pogba wel of niet? Waar ligt de toekomst van Romelu Lukaku? En wie wordt de nieuwe spelmaker? Ondertussen slijpt de Britse pers de messen: manager Ole Gunnar Solskjaer moét presteren. 

Nog zo'n anderhalve dag te gaan en dan kunnen alle clubs in de Premier League hun chequeboekjes weer opbergen. Donderdagavond, om 18.00 uur, sluit de markt. Of alle transferperikelen die Manchester United al weken in de greep houden daarmee ook gedaan zijn? Was het maar zo'n feest, zal Ole Gunnar Solskjaer denken. Terwijl de Noorse manager sleutelt aan zijn elftal en zich focust op de kraker tegen Chelsea van zondag, staat Romelu Lukaku doodleuk op het trainingsveld van Anderlecht en aast Paul Pogba nog altijd op een transfer naar Italië of Spanje. De vedettes uit België en Frankrijk willen liever vandaag dan morgen vertrekken uit Manchester, maar de actuele stand van zaken is weinig hoopvol voor beide sterren. Een ruildeal tussen Lukaku en Juventus-ster Paulo Dybala ging niet door en niet Pogba, maar Donny van de Beek lijkt de nieuwe middenvelder van Real Madrid te worden. 

Van Solskjaer wordt komend seizoen haast iets onmogelijks verwacht. In alles is zijn club een absolute supermacht: qua populariteit, media-aandacht, sponsoren, begroting - ga zo maar door. Afgelopen seizoen werd echter pijnlijk duidelijk dat het binnen de lijnen aan kwaliteit ontbreekt. United worstelde zich richting de zomerstop, won geen enkele prijs en greep naast kwalificatie voor Champions League-voetbal. Grote vraag is nu of bestuur en fans van The Red Devils geduld kunnen tonen en realistisch genoeg zijn om te beseffen dat het een mission impossible wordt om het gapende gat met Manchester City en Liverpool binnen een jaar te dichten. Daar is nog veel renovatiewerk voor nodig. Solskjaer is door diverse bookmakers al getipt als eerste Premier League-manager die sneuvelt. Veel ketsers kan hij zich in ieder geval niet permitteren. 

Drie aankopen
United investeerde deze zomer 160 miljoen euro in de selectie. De komst van Harry Maguire werd deze week afgerond. Solskjaer snakte naar een topper in de verdediging, maar het moet nog blijken of met de aankoop van Maguire alle defensieve problemen verholpen zijn. Ook Aaron Wan-Bissaka is nieuw. Hij gaat met aanvoerder Ashley Young bepalen wie de vaste rechtsback wordt. Aankoop nummer drie: Daniel James, een 21-jarige vleugelaanvaller die afgelopen seizoen furore maakte in het Championship. Een basisplaats komt voor hem waarschijnlijk te vroeg, al deed de Welshman het heel behoorlijk tijdens de voorbereiding. 

Een blik op de spelersgroep van Solskjaer leert dat één probleem nog altijd niet getackeld is. Het huidige elftal mist creativiteit. Juan Mata (31) is een speler die United van creatieve impulsen zou kunnen voorzien, maar hij is te grillig. In Engeland dook deze week het gerucht op dat United met Tottenham Hotspur in onderhandeling is over Christian Eriksen. De Deen zou de perfecte missing link kunnen zijn. Naast Dybala wordt ook Bruno Fernandes (Sporting Portugal) genoemd. Komt er deze week géén nieuwe spelmaker, dan lonkt voor Scott McTominay veel speeltijd en zou wellicht ook Andreas Pereira kunnen doorbreken. Tijdens de oefencampagne probeerde Solskjaer het ook een paar keer met Marcus Rashford en Jesse Lingard in een rol als 10

Omdat Eric Bailly in juli een zware blessure opliep, wordt Chris Smalling, Phil Jones of Victor Lindelöf tijdens de openingsfase van het nieuwe seizoen de defensieve partner van Maguire. Vertrekwens of niet: Solskjaer rekent dit seizoen op Pogba. De wereldkampioen vormt een koppeltje met Nemanja Matic. Of Fred, een jaar geleden aangetrokken voor 60 miljoen, dit seizoen wél veel speelminuten krijgt, moet nog maar blijken. Rashford, Lingard en Martial moeten voor de doelpunten zorgen, nu Lukaku naar alle waarschijnlijkheid naar de Serie A kast. Je zou haast vergeten dat United óók nog over Alexis Sánchez beschikt. Een groot deel van de achterban heeft de dertigjarige Chileen al min of meer afgeschreven.