Spelersrapport: Van de Beek lijkt onmisbaar voor Ajax, moeizame avond verdedigers

Spelersrapport: Van de Beek lijkt onmisbaar voor Ajax, moeizame avond verdedigers

06-08-2019 21:10
143

Ajax toonde meerdere gezichten in Griekenland, maar keert met een prima uitgangspositie huiswaarts na het duel met PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na het 2-2 gelijkspel.

André Onana – 6,5: Kreeg voor rust twee doelpunten om de oren, maar vooral de defensie liet daarbij steken vallen. Opvallend was dat Onana met name in de eerste helft een paar keer voor de lange bal koos, waar korte opties ook mogelijk waren.  

Wedden

Meer odds

Joël Veltman – 6: Voorkwam aanvankelijk met een heerlijke tackle een tegentreffer, maar liet zich bij de 2-1 juist weer makkelijk aftroeven in de lucht. Op dat slippertje na een aardig optreden van Veltman.

Perr Schuurs – 5,5: De Limburger maakt een enorme groei door. Indrukwekkend was een rush in de eerste helft, waarbij hij hele veld overstak. Tegelijkertijd zijn de verbeterpunten duidelijk: positioneel stond hij helemaal verkeerd bij de gelijkmaker.

Lisandro Martínez – 5: De Argentijn maakt een sterke indruk in zijn eerste maanden bij Ajax, maar in Griekenland kon hij zich niet in positieve zin onderscheiden. Martínez viel op met onnodige overtredingen, had moeite met de aanvallers van PAOK en was slordig in de opbouw.

Nicolas Tagliafico – 6: Na een korte zomerstop is Tagliafico nog niet in topconditie. De linksback kwam verdedigend niet in de problemen, maar hij was slordig in de passing en kon aanvallend slechts sporadisch iets betekenen voor zijn ploeg.

Noussair Mazraoui – 5,5: Vorig jaar rechtsback, nu een kans op het middenveld ten faveure van Razvan Marin. Net als de Roemeen zal hij Ten Hag nog niet overtuigd hebben. De Marokkaan was soms onstuimig en de afstemming met de defensie en kompaan Blind ontbrak bij vlagen volledig.

Donny van de Beek – 7: Bewees andermaal dat Ajax hem zal gaan missen mocht hij naar Real Madrid vertrekken. De '10' liet zich zien met enkele goede balcontacten en loopacties. Ook slaagde Van de Beek er als een van de weinige Ajacieden in om het spel te versnellen.

Daley Blind – 6: De automatismen met Mazraoui en de centrale verdedigers ontbreken. Dat werd vooral in de dramatische fase voor rust duidelijk: de linkspoot werd een paar keer overlopen. In balbezit toonde Blind wel duidelijk van meerwaarde te zijn op het middenveld. Hij was rustig aan de bal en vond de vrije man.

Hakim Ziyech – 6: De spelmaker is zeer bedrijvig en regelmatig dreigend, maar - op zijn vrije trap bij de openingstreffer na – was hij niet heel gelukkig. Zo miste Ziyech kort na rust een enorme kans op de 2-2. Zijn creativiteit en steekpassjes zijn desondanks belangrijk voor Ajax.

Kasper Dolberg – x: Pech voor Dolberg, die al na een half uur gewisseld moest worden met een blessure en vervanger Huntelaar een prima indruk zag maken. De Deen bevindt zich opnieuw in een moeilijke situatie.

Dusan Tadic – 6,5: De Champions League-variant met Tadic in de spits groeide in het succesjaar uit tot een begrip, maar de Serviër stond tegen PAOK opgesteld als linksbuiten. Ook op die plek toonde hij zijn balvastheid.

Invallers

Klaas-Jan Huntelaar – 6,5: Mocht al snel invallen en gaf het begrip 'je moet er maar staan' een nieuwe betekenis bij de 2-2. Een uitstekende invalbeurt van de geroutineerde spits, die weer volle bak ging.

Razvan Marin – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

David Neres – x: Speelde te kort voor een beoordeling.