FIFA zorgt voor verbazing bij KNVB: 'Misschien bedacht na flink borrelen'

FIFA zorgt voor verbazing bij KNVB: 'Misschien bedacht na flink borrelen'

07-08-2019 12:34 Laatste update: 14:11
37

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond heeft met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd op enkele spelregelwijzigingen die door de FIFA door zijn gevoerd. De voormalig arbiter noemt in gesprek met De Telegraaf één voorbeeld: als de keeper een terugspeelbal verkeerd raakt, mag hij alsnog zijn handen gebruiken.

"Sommige spelregelwijzigingen lijken te worden bedacht nadat er flink geborreld is. Wie bedenkt dit?", spreekt de 58-jarige ex-leidsman uit Voorhout zijn verbazing uit. "De kans is heel aardig dat hier op grote schaal misbruik van wordt gemaakt en dat de spelregelgoeroes straks denken: laten we dat toch maar anders doen."

Sinds deze zomer is het ook toegestaan dat verdedigers een doeltrap binnen de lijnen van de zestien meter in ontvangst nemen. Benfica ging tijdens het oefenduel met AC Milan creatief om met deze nieuwe regel: de keeper wipte de bal op, de verdediger kopte hem terug en de keeper kon vervolgens vanuit de hand uittrappen. "Dat werd voorgelegd aan de spelregelcommissie en die zei tot onze grote verrassing, dat dat mocht", aldus Van Egmond. Inmiddels heeft de FIFA deze beslissing herzien: het trucje van Benfica is inmiddels officieel verboden door spelregelcommissie IFAB.