'Als clubs salaris van Ziyech niet willen betalen, zit Ajax daar jaren aan vast'

'Als clubs salaris van Ziyech niet willen betalen, zit Ajax daar jaren aan vast'

10-08-2019 16:42
135

Arie van Os staat achter het beleid van Ajax om geld uit te trekken voor nieuwe contracten voor spelers als Hakim Ziyech en David Neres. De oud-penningmeester onderschrijft tegelijkertijd ook de risico's.

"Met de transfers van Frenkie en Matthijs heeft Ajax zo veel geld binnengehaald dat je meer dan je misschien zelf in gedachten had, kunt uitgeven aan salarissen om spelers te behouden", zegt Van Os tegen De Telegraaf. "En je kunt ook op zich prima transfersommen laten lopen. Dat is heel goed, want anders kom je echt in de problemen en volgt er een leegloop. Voordat je nieuwelingen hebt ingepast, kan je de Champions League al zijn misgelopen."

Hakim Ziyech gaat naar verluidt meer dan vier miljoen euro per jaar verdienen, waardoor hij in de toekomst mogelijk moeilijker valt te verkopen. Niet alle clubs kunnen zo'n salaris ophoesten. Van Os kent de risico's. "Dat is het afwegen van belangen. Hoe ver ga je om bijvoorbeeld Ziyech te houden? Je geeft hem er salaris bij in de hoop dat hij op een gegeven moment voor 75 of 80 miljoen wordt verkocht in plaats van 40. De directie moet die inschatting maken."

"Het vereist kennis van de markt en een beetje geluk, want een speler kan ook geblesseerd raken", aldus Van Os. "Wat gaat er de komende jaren met de prijzen gebeuren? En kunnen of willen volgende clubs het huidige salaris van Ziyech wel betalen? Is dat antwoord 'nee', dan zit je zelf jaren aan dat salaris vast en krijg je nooit de gehoopte transfersom."