Bosz experimenteert en bouwt bij Bayer: vernieuwd Leverkusen kan alle kanten op

Bosz experimenteert en bouwt bij Bayer: vernieuwd Leverkusen kan alle kanten op

15-08-2019 13:30 Laatste update: 13:27
32

Julian Brandt vertrok, Kai Havertz bleef en vier nieuwe spelers, waaronder Daley Sinkgraven, versterkten de gelederen. Heel Duitsland is benieuwd of Peter Bosz en Bayer Leverkusen een volgende stap gaan zetten en na een waanzinnige halfjaar weer kunnen stunten. De voorbereiding op het nieuwe Bundesliga-seizoen was vooral rommelig. 

Hoe het elftal van Leverkusen er momenteel voor staat, zo vlak voor de seizoensouverture tegen SC Paderborn? Peter Bosz kon er afgelopen maandag bij het Duitse Sportschau geen zinnig antwoord op geven. Het heeft volgens de Nederlandse trainer alles te maken met de onstuimige oefencampagne die Bayer achter de rug heeft. Zes weken leefde Bosz in totaal met zijn team toe naar de start van het nieuwe seizoen - en geen moment beschikte hij over een complete selectie. Belangrijke krachten als Charles Aránguiz, Leon Bailey en Jonathan Tah stroomden laat in vanwege interlandverplichtingen, doelman Lukas Hrádecký en rechtsback Mitchell Weiser haakten geblesseerd af en eind juli pas lukte het Leverkusen om in de persoon van Nadiem Amiri (TSG Hoffenheim) een directe opvolger te strkken voor Julian Brandt. 

Op basis van de karige oefenresultaten vragen scorebordjournalisten zich ongetwijfeld af of Leverkusen klaar is voor de competitiestart. Acht oefenduels leverden één zege, vijf nederlagen en zestien tegendoelpunten op. Die Werkself werd verslagen door onder meer Fortuna Sittard, Eupen en Heracles Almelo. De eeuwig koele Bosz kalmeerde zijn achterban door te wijzen op zijn incomplete selectie en het feit dat de oefencampagne grotendeels in het teken staat van conditie opbouwen. Zijn spelers moesten tot het gaatje gaan. Leverkusen speelde meerdere keren twee wedstrijden op één dag. 

Experimenteren
Bosz experimenteerde bovendien volop met systemen en spelers. De voormalig coach van Vitesse, Ajax en Borussia Dortmund switchte in oefenduels tussen 4-3-3, 3-4-3 en 3-5-2. Aanvallend voetbal spelen en hoog druk zetten is heilig voor Bosz, maar de formatie die hij kiest hangt af van het beschikbare spelermateriaal en de tegenstander. Onvoorspelbaarheid en veelzijdigheid moeten dit seizoen de kracht worden van Leverkusen. Bosz testte een aantal spelers in een nieuwe rol. Zo onderzocht de oefenmeester of vleugelspelers Paulinho en Moussa Diaby wellicht centraal op het middenveld uit de voeten kunnen. Wendell, een Braziliaanse linksback die concurrentie heeft gekregen van Daley Sinkgraven, mocht het laten zien in het centrum van de achterhoede. 


Bosz beschikt in de BayArena over een mooie spelersgroep vol routiniers en bijzondere talenten. Na de komst van Sinkgraven (Ajax), Diaby (Paris Saint-Germain), Kerem Demirbay en Amiri (beiden Hoffenheim) zijn alle posities min of meer dubbel bezet. De betrouwbare Hrádecký staat sinds vorig jaar onder de lat. Sven Bender, Aleksandar Dragović, Tah, Weiser, Tin Jedvaj en Wendell zijn de gevestigde namen in de achterhoede. Voor Panagiotis Retsos betaalde Leverkusen in 2017 liefst twintig miljoen euro. De talentvolle Griek kampte sindsdien met veel blessureleed. Dit seizoen moet hij definitief gaan doorbreken. 

Ooit zei Bosz dat Sinkgraven in zijn ogen één van de beste linksbacks van Europa kan worden. Hij heeft zijn landgenoot dan ook voor die positie aangetrokken. Als Leverkusen in een formatie met drie verdedigers en vier of vijf middenvelders aantreedt, krijgt Sinkgraven of concurrent Wendell de taak om de volledige linkerflank te bestrijken. Op rechts is Weiser de aangewezen man voor die rol. 


Wonderkind Havertz was afgelopen seizoen één van de grote sterren van de Bundesliga. Op twintigjarige leeftijd heeft de complete middenvelder al 88 competitieduels en 24 competitiedoelpunten op z'n naam staan. Havertz beloofde Bosz en de clubleiding van Leverkusen dat hij nog zeker één seizoen blijft. In 2020 is de linkspoot waarschijnlijk niet meer te houden. Tijdens het eerste halfjaar van Bosz, waarin hij Leverkusen op imponerende wijze naar de vierde plaats en Champions League-voetbal loodste, ging het applaus wekelijks naar Havertz en Brandt. Nu laatstgenoemde voor Borussia Dortmund heeft gekozen, zullen de schijnwerpers nog meer op Havertz gericht zijn. 

Amiri of Demirbay wordt in een 4-3-3 de offensieve man naast Havertz, met controleur Aránguiz - Bosz is groot fan van de Chileen - in hun rug. De voorhoede van Leverkusen is wellicht wat dunbezet. Lucas Alario heeft zijn transfersom van 25 miljoen euro nooit écht waargemaakt en Joel Pohjanpalo is vaker geblesseerd dan fit. Met een lang en zwaar seizoen in het vooruitzicht zou een extra alternatief voor Kevin Volland dus wenselijk zijn. Eerder deze zomer deed Bosz naar verluidt al een poging om voormalig oogappel Kasper Dolberg naar Duitsland te halen. 

Eerste speelronde in Duitsland
Bayern München - Hertha BSC
Bayer Leverkusen - SC Paderborn
Borussia Dortmund - FC Augsburg
VfL Wolfsburg - 1. FC Köln
Borussia Mönchengladbach - Schalke 04
SC Freiburg - FSV Mainz 05
Werder Bremen - Fortuna Düsseldorf
Eintracht Frankfurt - TSG Hoffenheim
FC Union Berlin - RB Leipzig

14 Nederlandse spelers in de Bundesliga: Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen), Davy Klaassen (Werder Bremen), Wout Weghorst, Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Karim Rekik, Javairô Dilrosun, Daishawn Redan (Hertha BSC), Jeremiah St. Juste, Jean-Paul Boëtius (FSV Mainz 05), Jonathan de Guzmán (Eintracht Frankfurt), Joshua Brenet (TSG Hoffenheim), Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg), Kingsley Ehizibue (1. FC Köln) en Sheraldo Becker (FC Union Berlin),