Vilhena leidt stunt op FC Porto in, zege Linz slecht nieuws voor Nederland

13-08-2019 21:55 Laatste update: 23:18
54

Tonny Vilhena heeft met FK Krasnodar voor een daverende verrassing gezorgd in de derde voorronde van de Champions League. Mede door een doelpunt van de ex-Feyenoorder schakelden de Russen favoriet FC Porto uit: 2-3.

De Portugese topclub had de eerste ontmoeting nog met 1-0 gewonnen, maar Vilhena gooide al na drie minuten roet in het eten. De Oranje-international schoot van dichtbij raak na een hoekschop. Die goal gaf Krasnodar vleugels. Dankzij twee goals van Shapi Suleymanov stond het na 34 minuten zelfs 3-0. Porto moest na rust in de achtervolging. Zé Luis en Luis Díaz zorgden voor een zinderende slotfase, maar de Russen hielden stand.

Krasnodar neemt het in de play-offs op tegen Olympiakos. De Griekse topploeg rekende met 2-0 af met het Istanbul Basaksehir van Eljero Elia.

LASK Linz - FC Basel
In Oostenrijk was er slecht nieuws voor Nederland met het oog op de UEFA-ranking. LASK Linz schakelde FC Basel uit met een 3-1 overwinning. Het eerste duel was al met 2-1 gewonnen door de Oostenrijkers. Bij Basel ontbrak Ricky van Wolfswinkel nog vanwege een hoofdblessure. Linz neemt het nu op tegen het Club Brugge van Ruud Vormer.

Club Brugge - Dyano Kiev
Club Brugge bereikte na een spectaculaire slotfase de play-offs. De Belgische topclub had dinsdag in Oekraïne aan een 3-3 gelijkspel tegen Dynamo Kiev voldoende. Het eerste duel was met 1-0 gewonnen.

Vormer begon in de basis bij Club. De Nederlander vormde een middenveld met oud-Ajacied Mats Rits en Hans Vanaken. Bij Kiev stond voormalig Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues aan de aftrap, terwijl Fran Sol op de bank zat. De Spaanse spits kwam in de 83e minuut bij een 2-1 stand binnen de lijnen bij de thuisploeg, dat door een tweede gele kaart voor Mykyta Burda wel met tien man stond. Ook Club-speler Percy Tau kreeg kort na de invalbeurt van Sol echter zijn tweede gele kaart.

Daarmee was het nog niet gedaan. Vormer, eerder al goed voor een assist, leek de Belgen met de 2-2 naar de volgende ronde te schieten. Kiev moest daardoor twee keer scoren, maar Brandon Mechele maakte het nog spannend met een eigen doelpunt. Loïs Openda zorgde pas in de 95e minuut voor opluchting bij Club, dat het in het laatste voorportaal van het miljardenbal opneemt tegen FC Basel of LASK Linz.

APOEL Nicosia mogelijk volgende tegenstander Ajax
Als Ajax de derde voorronde van de Champions League overleeft, treft het APOEL Nicosia in de play-offs. De Cyprioten werkten bij FK Qarabag de thuisnederlaag van vorige week weg: 0-2. Uros Matic was de uitblinker. De voormalig NAC-middenvelder maakte in de 68e minuut de tweede en bevrijdende treffer.