Wat een thriller in Amsterdam: wispelturig Ajax schakelt PAOK uit

13-08-2019 22:28 Laatste update: 22:31
414

Het was lang heel spannend in Amsterdam, maar Ajax heeft zich ten koste van PAOK Saloniki geplaatst voor de play-offs om deelname aan de Champions League. Na de 2-2 in Thessaloniki volgde een 3-2 overwinning in Amsterdam. Heel eenvoudig kwam de zege niet tot stand.

Ajax leek de klus in Amsterdam simpel af te kunnen maken, maar achterover leunen kon de ploeg geen moment. De Amsterdammers begonnen goed en scherp en kregen via Donny van de Beek de eerste grote kans van de wedstrijd. PAOK bleek echter levensgevaarlijk in de omschakeling en kreeg de Johan Cruijff Arena na iets meer dan twintig minuten spelen stil. De in Amsterdam geboren Diego Biseswar stond volledig vrij op de rand van de zestien en punterde de bal achter André Onana: 0-1.

Ajax was duidelijk niet in geweldige doen en kende, net als vorige week, een zeer slordige fase waarin het een onzekere indruk maakte. Ajax hervatte de jacht op een doelpunt en kreeg na ruim een half uur spelen dé kans op de gelijkmaker. Scheidsrechter Craig Pawson wees naar de stip nadat David Neres omver werd geduwd. Captain Dusan Tadic ging achter de bal staan, maar zijn matige inzet werd gepareerd door Alexandros Paschalakis.

De onrust in Amsterdam nam toe, des te meer omdat PAOK er via de omschakeling een paar keer gevaarlijk uit kon komen. Nog voor de rust repareerde Ajax de achterstand. Pawson deelde opnieuw een strafschop uit na een handsbal van PAOK. Tadic eiste de bal wederom op, maar faalde deze keer niet: 1-1.

Ajax begon de tweede helft net zoals de eerste, maar zakte daarna weg naar een bedenkelijk niveau. De ploeg van Erik ten Hag was veel voorin te vinden, maar achterin was het bij vlagen een gatenkaas. PAOK profiteerde daar bijna opnieuw van, maar onder meer Biseswar had deze keer minder geluk.

De Johan Cruijff Arena snakte naar de 2-1, die er maar niet kwam. Ziyech, Neres en Tadic kregen genoeg kansen om PAOK op de knieën te krijgen, maar allen waren zij slordig in de afwerking. Na het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar kwam het uiteindelijk allemaal goed voor Ajax. Amper een minuut na de entree van de spits kopte Nicolas Tagliafico zijn ploeg uit een corner op 2-1.

Het was kort na de voorsprong verdedigen geblazen voor Ajax, echter werd niet veel later aan alle onzekerheid een einde gemaakt toen Pawson voor de derde (!) keer naar de stip wees en Tadic zijn tweede strafschop wist te benutten: 3-1. PAOK wist zich in de blessuretijd via Biseswar nog naar 3-2 te knokken, maar verder dan dat kwamen de Grieken niet.

Ajax neemt het in de play-offs op tegen Apoel Nicosia uit Cyprus, dat het Azerbeidzjaanse Qarabag uit de Champions League wist te kegelen.