Zeven conclusies: Luchtmacht ontmanteld, spitsendiscussie, Boy Waterman wacht

Zeven conclusies: Luchtmacht ontmanteld, spitsendiscussie, Boy Waterman wacht

13-08-2019 23:10
87

Vijf doelpunten, drie strafschoppen, tien gele kaarten, een vliegende doelman in de middencirkel, een kapotte bal, een scorende Amsterdammer in Griekse dienst... Ajax heeft PAOK Saloniki van zich afgeschud en staat op de drempel van de Champions League-groepsfase. VoetbalPrimeur maakt de balans op na een spectaculair, maar buitengewoon moeizaam Europees avondje in Amsterdam.

Nog twintig dagen duimendraaien
Marc Overmars liet voor de wedstrijd weten dat hij 'ervan uitging' dat Donny van de Beek zou blijven dit seizoen. Het is voor de Ajax-fans te hopen dat deze woorden ook op maandag 2 september nog enige waarde hebben. Waar moet Ajax een speler vinden met net zo veel techniek, loopvermogen, gevoel voor positie, arbeidsethos en spelintelligentie als Van de Beek? 

Kwetsbaar in de lucht
Het vertrek van Matthijs de Ligt heeft de Amsterdamse luchtmacht aardig ontmanteld. Zeker wanneer Klaas-Jan Huntelaar (1.86) en Edson Álvarez (1.87) er niet in staan, is de gemiddelde lengte aan de lage kant. Vrijwel elke corner of vrije trap tegen levert hachelijke momenten op, terwijl een standaardsituatie van Ajax pas gevaarlijk wordt wanneer de directe tegenstander van Nicolas Tagliafico toevallig uitglijdt.

Weinig geleerd van Spurs-drama
"Ajax is niet in balans", "zo verloren ze de halve finale", "twee tegen twee, hoe kun je in zo'n situatie komen?", "Ik zou lekker een mannetje extra achterin houden, als ik Ajax was." Commentator Sierd de Vos voelde de bui al hangen, want Ajax gaf regelmatig zeeën aan ruimte weg in de omschakeling. PAOK Saloniki kon meerdere malen met vijf man opstomen, maar verzuimde het af te straffen. Tottenham Hotspur bewees vorig seizoen echter dat dit soort momentjes niet te vaak voor moeten komen.

Martínez de grote uitblinker
Tijd voor een positieve noot: Lisandro Martínez heeft zich razendsnel aangepast bij zijn nieuwe club en was dinsdagavond de grote uitblinker aan Amsterdamse zijde. De kleine Argentijn is vooral gehaald vanwege zijn felheid en zijn verdedigende capaciteiten, maar pakte ook uit met openingen over dertig meter en een Zidane-pirouette voor zijn eigen strafschopgebied.

Spitsendiscussie blijft
Kasper Dolberg kampt met een grote vormcrisis en moest op de tribunes plaatsnemen. De Deen zag hoe Dusan Tadic doorslaggevend was met twee rake strafschoppen, maar de captain speelde niet zijn meest overtuigende wedstrijd in de punt van de aanval. Wie zal er zaterdag tegen VVV-Venlo in de spits staan? Toch weer Klaas-Jan Huntelaar?

Next up: APOEL Nicosia
De laatste halte voor de Champions League-poulefase loopt via Nicosia, de hoofdstad van Cyprus. APOEL pakte in 2012 uit met een sensationele kwartfinaleplek, zat tijdens het seizoen 2014/2015 met Ajax in één poule (1-1 op Cyprus, 4-0 in Amsterdam) en snoepte in het najaar van 2017 twee punten van Borussia Dortmund af. Aan Boy Waterman, Reza Ghoochannejhad, Uros Matic (ex-NAC Breda) en André Vidigal (gehuurd van Fortuna Sittard) de schone taak om te stunten tegen Ajax.

Nederland versus Oostenrijk
We staan aan de vooravond van de grootste slag in de strijd met Oostenrijk tot nu toe: Ajax en LASK Linz – dat FC Basel uitschakelde en nu Club Brugge treft – kunnen in één klap 0,8 coëfficiëntpunt voor hun land verdienen, wanneer ze het hoofdtoernooi van de Champions League halen. Nederland staat op het moment van schrijven 0,775 coëfficiëntpunt achter op de cruciale elfde plek: het gat met Oostenrijk zou na de laatste voorronde dus gedicht óf verdubbeld kunnen worden.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)