Ajax bij kwalificatie verzekerd van Pot 2, Osijek-debacle kost PSV plek in Pot 1

Ajax bij kwalificatie verzekerd van Pot 2, Osijek-debacle kost PSV plek in Pot 1

14-08-2019 13:45 Laatste update: 14:01
135

Het kostte wat moeite, maar Ajax ligt na het tweeluik met PAOK Saloniki op koers om voor het tweede seizoen op rij het hoofdtoernooi van de Champions League te halen. Wanneer Ajax zich ook van APOEL Nicosia weet te ontdoen, lonkt een loting met perspectief: de Amsterdammers zijn bij kwalificatie al zeker van een plek in Pot 2.

Hoe wordt deze potindeling bepaald? Pot 1 is gevuld met de kampioenen van de zes hoogst geklasseerde landen van de coëfficiëntenlijst – Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland – én de Champions League- en Europa League-winnaar. De overige 24 deelnemers worden op basis van het aantal verzamelde punten gedurende de voorbije vijf Europese seizoenen over de potten verdeeld. Ajax won vorig seizoen het 'ploegenklassement' van de UEFA met 27 punten en is van plek 31 opgeklommen naar plek 20 op de individuele UEFA-ranking.

Doordat Sevilla, Arsenal, FC Porto, AS Roma en Manchester United komend seizoen niet meedoen aan het miljardenbal, behoort Ajax tot de acht hoogst genoteerde clubs op de plaatsingslijst. Wanneer de Amsterdammers de groepsfase halen, zullen ze drie oude bekenden van vorig seizoen in eerste instantie ontlopen: Real Madrid, Tottenham Hotspur en Benfica. Ook Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli en Shakhtar Donetsk zullen in dat geval niet bij Ajax in de poule zitten.

Ajax mag vooral Chelsea en FK Krasnodar bedanken. Chelsea won in mei de Europa League-finale van Arsenal, veroordeelde The Gunners tot nóg een seizoen Europa League-voetbal en verzekerde zichzelf van een plekje in Pot 1. FK Krasnodar en de scorende Tonny Vilhena zorgden dinsdagavond voor een regelrechte sensatie door een 0-1 thuisnederlaag tegen FC Porto goed te maken.

Europa League
De 48 deelnemers aan de Europa League-poulefase worden allemaal op basis van hun Europese ranking over de potten verdeeld. PSV is virtueel dertiende op de plaatsingslijst en valt daardoor nét buiten Pot 1. FC Porto, Dinamo Kiev en oude bekende FC Basel sneuvelden in de Champions League-kwalificatiecyclus voor niet-landskampioenen en dirigeren PSV naar Pot 2. De drie bovengenoemde clubs, Manchester United, Arsenal, Sevilla en AS Roma zijn daardoor mogelijke tegenstanders voor de Eindhovenaren.

Extra pijnlijk is dat PSV precies evenveel punten heeft als SS Lazio, de laagst gerankte club van Pot 1. Volgens de reglementen van de UEFA geven de Europese resultaten uit het seizoen 2017/2018 in dit geval de doorslag. Lazio overleefde een Europa League-poule met onder meer Vitesse en strandde in de kwartfinale. PSV struikelde in de voorrondes al over NK Osijek.

Feyenoord en AZ zijn virtueel ingedeeld in Pot 3 en 4, maar hebben nog kans om eventueel te 'promoveren'. Een groot deel van de clubs die boven Feyenoord en AZ staan op de plaatsingslijst, moeten zelf ook nog hun voorrondes zien te overleven. De Nederlandse Europa League-brigade zal echter eerst moeten afrekenen met FK Haugesund, Dinamo Tbilisi en FC Mariupol én de play-offronde doorstaan. Voor PSV lonkt een krachtmeting met Austria Wien of Apollon Limassol, Feyenoord wacht IFK Nörrkoping of Hapoel Beer Sheva, de winnaar van AZ-FC Mariupol ontmoet Antwerp FC of Viktoria Plzen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)