Ajax opent jacht op Dani Olmo: uitblinker op EK, pareltje in FM en drie Oscars

Ajax opent jacht op Dani Olmo: uitblinker op EK, pareltje in FM en drie Oscars

15-08-2019 13:00 Laatste update: 13:26
86

Volgens Spaanse media heeft Ajax de jacht geopend op Dani Olmo, vleugelaanvaller van Dinamo Zagreb. Om de nek van de 21-jarige Spanjaard hangt een prijskaartje van liefst 40 miljoen euro. Tijd voor een snelle introductie. 

Verrassende move
Olmo - volledige naam: Daniel Olmo Carvajal - speelde in de jeugd van Espanyol voordat hij twaalf jaar geleden naar rivaal FC Barcelona verkaste. Zeven seizoenen lang werd de dribbelaar in de fameuze jeugdopleiding van Barça klaargestoomd voor het eerste elftal. Van een debuut kwam het echter niet. Olmo verraste alles en iedereen door medio 2014 voor de Kroatische topclub Dinamo Zagreb te kiezen. Hij debuteerde zeven maanden later in het eerste elftal van de recordkampioen. 

Ster in Kroatië
Inmiddels heeft Olmo ruim 100 wedstrijden namens Dinamo op zijn naam staan. De afgelopen twee seizoenen is het hard gegaan met de jeugdinternational. In juni werd Olmo verkozen tot beste speler van de Hrvatski Telekom Prva Liga, de hoogste divisie van Kroatië. In de meest recente editie van de Golden Boy-award, de verkiezing voor het grootste voetbaltalent van Europa, eindigde Olmo op de elfde plaats. Matthijs de Ligt ging aan de haal met de hoofdprijs.

Olmo sleepte in 2019 ook drie 'Football Oscars' binnen, prijzen die worden vergeven aan spelers en teams in Kroatië. Een jury verkoos hem tot Beste Speler en tot Grootste Talent. Olmo bemachtigde vanzelfsprekend ook een plek in het Elftal van het Jaar. 

Football Manager-talent
Altijd leuk om even te kijken hoe de toonaangevende voetbalgame Football Manager de kwaliteiten van Olmo inschat. In de laatste editie van het spel heeft Olmo een transferwaarde van 13 miljoen euro. Zijn technische kwaliteiten springen eruit: op onder meer dribbelen en z'n balaanname scoort de Spanjaard erg hoog. Ook krijgt hij qua spelinzicht en inzet een hoge rating.

Wel opvallend: in Football Manager wordt Olmo gezien als een speler die achter de spits op z'n best is. Bij Spanje en Dinamo speelt hij eigenlijk altijd op de linker- of rechterflank. 


Uitblinker op EK
Spanje won deze zomer het EK O21 en samen met Fabián Ruiz was Olmo de grote uitblinker van het elftal van trainer Luis de la Fuente. "Het is zo dapper geweest van Dani om naar Kroatië te verkassen - en niet direct naar een grote club in Engeland of Italië", zei de bondscoach na de finale tegen Duitsland (2-1). Olmo tekende voor de tweede Spaanse treffer. In de groepsfase en de halve finale had de rechtspoot ook al twee keer gescoord. 

"Iedereen schrok in eerste instantie van zijn keuze voor Dinamo Zagreb. Maar op zijn achttiende speelde hij al wedstrijden op het hoogste niveau en daardoor heeft hij nu een voorsprong op zijn leeftijdsgenoten", aldus De la Fuente. "We wisten dat Dani goed was, maar zijn prestaties op dit toernooi waren boven verwachting."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

CAMPEONES DE EUROPA!!!! 🏆🥇⚽️🇪🇸 #U21EURO

Een bericht gedeeld door Dani Olmo (@daniolmo7) op

Transfer lonkt
Omdat het contract van Olmo over twee jaar afloopt in Zagreb, is zijn club geneigd om hem nu voor de hoofdprijs te verkopen. Bedragen tussen de 20 en zelfs 40 miljoen euro circuleren in Spaanse en Kroatische media. In juli dook de naam van Olmo op bij Tottenham Hotspur, Liverpool en Atlético Madrid. Bayern München, dat op zoek is naar een extra vleugelaanvaller, zou volgens BILD regelmatig een scout naar Kroatië hebben gestuurd. 

Een eventuele megatransfer van Olmo naar Amsterdam lijkt hoe dan ook afhankelijk van een goed resultaat tegen APOEL Nicosia in de play-offs van de Champions League. Toen Manchester United en Everton deze zomer aan de Spanjaard werden gelinkt, liet de zaakwaarnemer van Olmo snel weten dat zijn cliënt enkel en alleen verkast naar een club die actief is in het miljardenbal.