Ajax wint eenvoudig van defensief VVV, maar ziet Promes en Ziyech uitvallen

17-08-2019 20:20 Laatste update: 22:35
174

Ajax heeft zonder te overtuigen een eenvoudige overwinning geboekt op VVV-Venlo. De formatie van trainer Erik ten Hag won in De Koel met 1-4. Smetje was de blessure van Quincy Promes, terwijl ook Hakim Ziyech uit voorzorg werd vervangen.

Het spelbeeld werd al snel duidelijk: het extreem defensief spelende VVV liet de bal aan Ajax, dat op zoek moest naar een opening. Daar slaagden de Amsterdammers moeizaam in. De eerste serieuze kans was na een half uur voor Quincy Promes, die op aangeven van Hakim Ziyech net naast schoot. Het was wel het signaal voor Ajax om de druk wat op te voeren, maar de bezoekers kregen al snel een tegenvaller te verwerken. Promes, die voor het eerst in de basis stond, greep naar zijn onderbeen na een duel met Evert Linthorst en kon niet verder. Hij werd vervangen door David Neres.

Op slag van rust kwam Ajax, dat liefst 75 procent balbezit had in de eerste helft, alsnog op voorsprong. Ziyech werd weggestuurd, kreeg de bal terug van Dusan Tadic en schoot raak vanaf de rand van de zestien. De score werd in de tweede helft al snel verdubbeld. Na terugleggen van Daley Blind schoot Nicolas Tagliafico tegen de arm van Roel Janssen aan, waarna Dusan Tadic de penalty verzilverde: 0-2. VVV kroop daarna wat meer uit zijn schulp, waardoor ook André Onana voor het eerst in actie moest komen. De Kameroense doelman liet zich niet verrassen door een afstandsschot.

Het was Klaas-Jan Huntelaar, die de niet geheel okselfrisse Ziyech verving, die het duel na 66 minuten in het slot gooide. De spits tikte simpel binnen op aangeven van Tagliafico. Nadat Onana een tegentreffer van Richard Neudecker met goed ingrijpen voorkwam, sloeg met Neres ook een andere invaller toe. De Braziliaan schoot van dichtbij raak uit de draai: 0-4. Even leek VVV te moeten vrezen voor een afstraffing, maar in de slotfase redde Linthorst met een fraaie uithaal de eer van de thuisploeg, tot frustratie van Onana.

Ajax speelde de wedstrijd daarna uit en kan zich nu gaan richten op het treffen met APOEL Nicosia in de play-offs van de Champions League van dinsdag. Of die wedstrijd in gevaar komt voor Promes en Ziyech, is nog onduidelijk.