Ajax, Kopenhagen en Celtic plannen revolutie: 'Absurd dat Ajax voorrondes speelt'

Ajax, Kopenhagen en Celtic plannen revolutie: 'Absurd dat Ajax voorrondes speelt'

19-08-2019 16:55 Laatste update: 12-10-2020 10:58
371

Groot nieuws uit Denemarken: FC Kopenhagen, Ajax en Celtic hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt aan een nieuw Champions League-model, onthulde Ekstrabladet dit weekend. De plannen van de Deense, Nederlandse en Schotse landskampioen dienen als tegengewicht voor de Super League-ideeën van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en Juventus-president Andrea Agnelli. VoetbalPrimeur zocht contact met Jan Jensen, de auteur van het bewuste Ekstrabladet-artikel.

Hoe ziet het nieuwe Champions League-model, dat vanaf 2024 in zou moeten gaan, er precies uit? Het belangrijkste verschil zit hem in de UEFA-clubranking. Als het aan Ajax, FC Kopenhagen en Celtic ligt, worden individuele clubprestaties doorslaggevend, terwijl het nu om prestaties van alle clubs in één land gaat: Ajax haalde in 2017 de Europa League-finale en vorig seizoen de halve eindstrijd in de Champions League, klom naar een twintigste plaats in de clubranking, maar moest desondanks al in de derde voorrondes instromen. Nederland was in 2018 immers veertiende op de UEFA-ranking...

Volgens het in Kopenhagen uitgedachte model zou Ajax - op basis van het aantal behaalde Europese punten in de voorbije tien jaar - zich wél rechtstreeks kwalificeren. Clubs als Atalanta Bergamo, Lille en Valencia stonden op de clubranking op gepaste afstand van Ajax, maar mogen dit seizoen direct de groepsfase van de Champions League in. Als het uitgedachte model deze zomer al in was gevoerd, zouden de nummer drie van Italië, de nummer twee van Frankrijk en de nummer vier van Spanje 'gewoon' voorrondes moeten spelen, ongeacht de positie van hun land op de coëfficiëntenlijst.

Die voorrondes worden volgens het nieuwe model ook een stuk aantrekkelijker. Momenteel plaatsen 26 clubs zich direct voor de Champions League en zijn de overige zes deelnemers afkomstig uit de voorrondes. Volgens het model van Ajax, FC Kopenhagen en Celtic moet die verhouding tussen directe kwalificatie en plaatsing via de voorrondes 20-12 worden.

Meeting in Kopenhagen
Ajax-directeur Edwin van der Sar en zijn collega's uit Kopenhagen en Glasgow hebben drie jaar lang aan de plannen gewerkt, laat Jensen weten aan VoetbalPrimeur. "Er was onlangs een meeting in Kopenhagen. Ik weet niet of Van der Sar er ook bij was, maar er was een delegatie van Ajax aanwezig. Van der Sar is een belangrijke factor, aangezien hij vicevoorzitter van de European Club Association (ECA, red.) is."

De eerdergenoemde Agnelli is de president van de ECA: hij maakte zich onlangs juist sterk voor een 'gesloten' Champions League-systeem met een promotie-/degradatieregeling. Volgens Agnelli zijn clubs als Ajax juist gebaat bij zo'n systeem, omdat zij dan een grotere kans hebben om jaarlijks in de Champions League te spelen én de lucratieve inkomsten uit het miljardenbal op te strijken.

Clubs uit 'kleinere' voetballanden zien de bui echter al hangen: zij vrezen voor een nóg groter gat tussen de voetbalelite en de rest en zien meer in de plannen van FC Kopenhagen, Ajax en Celtic. "De Scandinavische clubs werken nauw samen. Malmö FF en Rosenborg hebben hun steun al uitgesproken", verzekert Jensen.

"We loved this story"
Deense voetbalvolgers genoten vorig seizoen massaal van het Champions League-sprookje van Ajax, dat pas op de drempel van de finale ten einde kwam. "We loved this story. Absurd dat ze al in de voorrondes weer moesten beginnen", vertelt de Ekstrabladet-journalist. De Europese triomftocht van de Amsterdammers geldt als een inspiratiebron voor het Deense voetbal. "Wij hoopten dat FC Kopenhagen misschien, ooit op een dag, hetzelfde zou kunnen doen. De komst van een gesloten Champions League-systeem zou wat dat betreft slecht nieuws zijn."

Of de ontwikkeling van het alternatieve Champions League-model kans van slagen heeft, durft Jensen niet te zeggen. UEFA-voorzitter Ceferin heeft in elk geval stof tot nadenken. "Ik denk dat hij een probleem heeft. Hij was aanvankelijk voorstander van de ECA-plannen, maar hij komt zelf ook uit een klein land (Slovenië, red.): hij kan dus niet zomaar achter Juventus en Agnelli aan gaan."

Ceferin zou in september met vertegenwoordigers van clubs en nationale bonden om de tafel gaan om te praten over de hervormingsplannen van de Europese clubtoernooien: die meeting is echter uitgesteld door de UEFA-preses. Wanneer de beslissing over de Champions League 2.0 gaat vallen, is nog onduidelijk.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)