Zeven conclusies: Kaartenrecord, Marin de zwakste, positief nieuws uit Oostenrijk

Zeven conclusies: Kaartenrecord, Marin de zwakste, positief nieuws uit Oostenrijk

Gepubliceerd: dinsdag 20 augustus 2019 om 23:30di 20-08-2019 om 23:30

Laatste update: dinsdag 20 augustus 2019 om 23:40di 20-08-2019 om 23:40

Ajax speelde op bezoek bij APOEL Nicosia een onthutsend zwakke wedstrijd, maar heeft na de 0-0 op Cyprus wel de beste papieren voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een zeer moeizame avond in Nicosia.

Europese variant werkt niet
Ajax-trainer Erik ten Hag koos tegen APOEL Nicosia opnieuw voor Dusan Tadic in de spits. De Cyprioten zakten echter massaal in. Ajax was aan de bal veel te slordig en kwam er voetballend simpelweg niet doorheen. Tadic was als aanspeelpunt onzichtbaar. Een opportunistischer manier van spelen had Ajax op Cyprus wel kunnen gebruiken. Klaas-Jan Huntelaar werd pas in de 72ste minuut gebracht, maar ook toen blééf Ajax maar voetballen en grossieren in slordigheden.

Marin de zwakste schakel
De Roemeen wist de twijfels rond zijn kwaliteiten tegen APOEL Nicosia allerminst weg te nemen. Sterker nog: Marin was verreweg de zwakste bij een toch al zeer zwak voor de dag komend Ajax. De van Standard Luik overgekomen middenvelder verslikte zich in een aantal aannames, hanteerde een veel te laag tempo, grossierde in balverlies en was by far de zwakste schakel bij de Amsterdammers. Dat Ten Hag hem pas na een uur wisselde, mocht best verbazingwekkend genoemd worden. Het moge duidelijk zijn dat de Roemeen nog heel wat stappen moet zetten om mee te kunnen in het Ajax-tempo. 

Gele kaartenrecord door eigen fouten
Ajax incasseerde tegen de Cyprioten in totaal acht kaarten, een nieuw record voor de Amsterdammers in een Europees duel. De zeven (!) gele kaarten (waarvan één rood opleverde) waren echt niet alleen het gevolg van het feit dat scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz makkelijk naar zijn kaarten greep. In de eerste helft werden in zeven minuten tijd drie Ajacieden op de bon geslingerd. Veel gele kaarten waren het gevolg van overtredingen die gemaakt werden nadat Ajax zélf slordig balverlies leed. En dat gebeurde vaak bij Ajax, héél vaak.

Slecht signaal naar wissels
Bij veel spelers van Ajax liep het dinsdagavond van geen kant. Toch besloot Ten Hag in de rust niet te wisselen. Pas na rust bracht hij Dest en Huntelaar, maar Perr Schuurs, Edson Álvarez, Noa Lang en Dani de Wit bleven negentig minuten op de bank. De Amsterdammers speelden zó zwak dat het niet meer dan logisch was geweest om alle wisselmogelijkheden te gebruiken. De spelers die dinsdagavond negentig minuten op de bank bleven, zullen daar logischerwijs dan ook hun bedenkingen bij hebben.

Tactische misser Ten Hag leidt tot rood
Mazraoui, Marin, Veltman, Martínez en Tagliafico hadden al geel, maar toch besloot Ten Hag zijn derde wissel niet te gebruiken. Dat een van hen wel eens tegen een tweede gele kaart aan kon lopen, zag je van mijlenver aankomen. De zwak spelende Mazraoui, na de komst van Dest doorgeschoven naar het middenveld, pakte uiteindelijk een onbesuisde tweede gele kaart. En dat mocht Ten Hag zich aanrekenen. Waarom niet je derde wissel gebruiken als je hele verdediging een gele kaart pakt?

Onana wél scherp
Veel Ajacieden scoorden een onvoldoende, maar gelukkig voor de Amsterdammers was André Onana wél bij de les. De Kameroense goalie had een geweldige reflex nadat Lucas Souza de bal ineens op de slof nam. Niet veel later kwam Onana ver uit zijn goal bij een uitbraak van APOEL en greep hij op tijd in. Op het keeperswerk van Onana viel niets aan te merken. 

Positief nieuws uit Oostenrijk
Om met een positieve noot af te sluiten: Ajax kreeg na de 0-0 in Nicosia goed nieuws uit het Oostenrijkse Linz. LASK Linz verloor daar de heenwedstrijd in de play-offs van de Champions League van Club Brugge (0-1). De Oostenrijkers staan op de rand van uitschakeling en dat is met het oog op de UEFA-ranking (waarin Oostenrijk een plek boven Nederland staat) uitstekend nieuws voor Nederland. Mits Ajax volgende week zelf afrekent met APOEL. De opdracht is na de 0-0 van dinsdagavond duidelijk: in de Johan Cruijff Arena moet gewonnen worden om de groepsfase van de Champions League te bereiken.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws