Tragische breuk met Dolberg: 'In Denemarken zegt men ook: waar is zijn lach?'

Tragische breuk met Dolberg: 'In Denemarken zegt men ook: waar is zijn lach?'

Gepubliceerd: woensdag 21 augustus 2019 om 12:00wo 21-08-2019 om 12:00

Het is doodzonde dat Kasper Dolberg het uiteindelijk niet heeft gered bij Ajax. Kenneth Jensen, journalist van het Deense Tipsbladet, zegt dat in gesprek met VoetbalPrimeur. Jensen volgde de verrichtingen van zijn landgenoot de afgelopen jaren op de voet. 

Volgens diverse media staat Dolberg (21) op het punt om Ajax in te ruilen voor het Franse OGC Nice. Met de transfer is 20 à 25 miljoen euro gemoeid. "Wat is het zonde dat het op deze manier eindigt tussen Ajax en Dolberg", verzucht Jensen in gesprek met deze website. "De afgelopen twee seizoenen heeft hij simpelweg niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Natuurlijk had hij pech met blessures, maar de laatste maanden was het vooral een kwestie van vorm en prestaties, denk ik."

"Eerlijk gezegd denk ik dat de huidige speelstijl van Ajax niet meer bij Dolberg past. Het lijkt soms of hij niet weet waar en hoe hij moet lopen, alsof hij geen onderdeel is van het elftal. Of dat zijn eigen schuld is of dat het te maken heeft met de coaching, weet ik niet. Dolberg is niet meer de Dolberg van zijn doorbraak, toen hij soepel oogde en tegenstanders makkelijk passeerde. Kijk maar eens doelpunten terug van die tijd, het valt echt op. Nu is hij veel gespierder, in dat opzicht is hij een échte spits geworden, maar de pure snelheid en souplesse is daardoor misschien verdwenen. Dat moet hij op een of andere manier terug zien te krijgen."


Jensen heeft meer op te merken aan het spel van Dolberg. "Zonder bal is het niet voldoende wat hij laat zien. Moet veel beter. Voor een spits is dat zó belangrijk! Het is natuurlijk wel zo dat Dolberg als jeugdspeler nooit als spits speelde, mensen vergeten dat soms. Zijn eerste aanname is geweldig, hij heeft zo veel techniek. Een kans is vaak een doelpunt bij hem. Maar het mag allemaal wat agressiever, wat energieker. Hij straalt zo weinig uit bij het jagen op de bal."

Juichen
In Nederland verbaast men zich al langer over het stoïcijnse, haast ongeïnteresseerde voorkomen van de international. Dat is in zijn thuisland niet anders, legt Jensen uit. "Zijn houding kwam eerder dit jaar nog ter sprake, toen Dolberg twee keer scoorde in een interland. Waarom juicht hij niet? Waar is zijn lach? Tja, dit is nu eenmaal zijn lichaamstaal. Ik snap niet waarom mensen hopen dat hij na een doelpunt ineens een sprint van 50 meter trekt en een koprol maakt. Dit is hoe hij is - en hij verbergt het niet. Hij zeurt niet na een overtreding, hij schreeuwt niet tegen scheidsrechters. Dat spreekt mij wel aan." 

"Dat hij nu een nieuwe uitdaging aangaat, lijkt me een goede zaak. Dolberg heeft het nodig. Het zou me wel verbazen als hij inderdaad naar Nice verkast en dus niet naar TSG Hoffenheim, dat ook interesse heeft. Bij Hoffenheim kent hij de trainer, Alfred Schreuder. Bovendien heeft Hoffenheim net Robert Skov gekocht en dat is een goede vriend van Dolberg, ze kennen elkaar van Silkeborg. Misschien kiest Dolberg juist bewust voor iets volledig nieuws, in een andere omgeving."

Of Dolberg uiteindelijk de superspits wordt die kenners een paar jaar geleden in hem zagen? Jensen heeft zo z'n twijfels. "Een speler van wereldklasse zie ik niet in hem. Dat geldt trouwens voor veel mensen in Denemarken. Ja, Dolberg ontwikkelt zich vast tot een prima speler, waar hij deze zomer ook belandt, daar geloof ik wel in. Het is nu cruciaal dat hij snel weer de speler wordt die het in 2016/17 zo fantastisch deed bij Ajax."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Begrijpelijk dat Ajax Dolberg definitief laat gaan?

(12555 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws