Verloren zoon Fer grijpt hoofdrol in De Kuip: Europa League bijna een feit

22-08-2019 21:19
76

Feyenoord heeft een flinke stap richting de groepsfase van de Europa League gezet. De Rotterdammers rekenden in de eigen Kuip af met Hapoel Beër Sheva en stuurden gasten met een 3-0 nederlaag terug naar Israël.

Trainer Jaap Stam had ingegrepen na het treffen met FC Utrecht: Jan-Arie van der Heijden, Liam Kelly en Luis Sinisterra moesten plaatsmaken voor Edgar Ié - die meteen uitgroeide tot publiekslieveling - Leroy Fer en Orkun Kökçü. Hapoel startte met twee oude Eredivisie-bekenden in de basis: doelman Ernestas Setkus (ADO Den Haag) en spits Nigel Hasselbaink (Excelsior). Ben Sahar (De Graafschap) maakte als invaller zijn opwachting en reservedoelman Ohad Levita (RKC Waalwijk) bleef op de bank zitten.

Hoewel Hasselbaink de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg, was Feyenoord voor rust de baas. Doelman Setkus doorstond enkele hachelijke momenten en moest één keer gered worden door Loai Taha, die een inzet van Luciano Narsingh voor de lijn weghaalde. Na 34 minuten werd de ban gebroken. Setkus tikte een inzet van Steven Berghuis tegen de paal en zag toe hoe de rebound bij Sam Larsson belandde: 1-0.

Na de rust hervatte Feyenoord zijn initiatief en kwam het via Fer op 2-0: nadat Hapoel een corner van Feyenoord niet uit de eigen zestien kreeg, schoot de verloren zoon zijn eerste treffer in Rotterdamse dienst sinds augustus 2011 binnen. De storm van de thuisploeg ging daarna wat liggen, maar Fer kon tien minuten voor tijd meer aanleggen na een half weggewerkte corner: de controleur vond de verre hoek en tekende voor 3-0.

Kenneth Vermeer hield de nul op het bord en Feyenoord staat nu met anderhalf been in de Europa League. Aangezien de wedstrijd tegen AZ verplaatst is naar eind september, hebben Stam en de zijnen één week de tijd om naar de return in Israël toe te werken.