Ajax opent miljoenenjacht: Champions League levert waanzinnige smak geld op

Ajax opent miljoenenjacht: Champions League levert waanzinnige smak geld op

28-08-2019 22:58 Laatste update: 23:25
246

Nu Ajax zich heeft geplaatst voor de groepsfase van de Champions League, stroomt het geld binnen in Amsterdam. De kampioen van Nederland incasseert sowieso 47,5 miljoen euro - en dat bedrag loopt bij sportief succes op naar duizelingwekkende hoogtes. 

De Champions League is in de afgelopen jaren niet voor niets omgedoopt van miljoenen- naar miljardenbal. De jackpot die jaarlijks door organisator UEFA wordt verdeeld onder deelnemende clubs, heeft ongekende vormen aangenomen. Dit seizoen strooit de voetbalbond in totaal met 1,95 miljard euro.


>> Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's! <<

Ajax overleefde twee voorrondes, plaatste zich woensdagavond voor de groepsfase van het meest lucratieve voetbaltoernooi ter wereld en pakt nu ook een stuk van die appetijtelijke UEFA-taart. Later op de dag volgt de loting, maar Edwin van der Sar en Marc Overmars hebben na de winst op APOEL vast een extra borreltje gepakt. Een simpele rekensom leert dat Ajax nú al verzekerd is van een gigantisch bedrag, 20 miljoen euro meer bijvoorbeeld dan de totale begroting van Vitesse. 

47,5 miljoen
Al vòòrdat er een bal is getrapt in de groepsfase, zijn de 32 deelnemers van de Champions League van tientallen miljoenen euro's verzekerd. Elke ploeg krijgt sowieso een startsom van 15,25 miljoen euro. Gratis geld. Daar komt nog een bedrag op basis van de coëfficiëntenlijst voor clubteams bovenop. Ajax staat op de negentiende plek, maar vijf clubs hoger op de ranglijst doen dit seizoen niet mee aan de Champions League - en die ploegen krijgen vanzelfsprekend ook geen aandelen uit de coëfficiëntenpool. Het gaat om Manchester United (6), FC Porto (8), Arsenal (9), Sevilla (13) en AC Milan (18). Dat betekent dat Ajax opschuift en op plek 14 terecht komt.

Onder de 32 deelnemers verdeelt de UEFA liefst 585 miljoen euro op basis van de coëfficiëntenlijst. Eén 'aandeel' is 1,108 miljoen euro waard. De nummer één ontvangt 32 aandelen, de nummer twee 31 aandelen, de nummer drie 30 aandelen etcetera. De veertiende positie op de lijst levert Ajax 19 aandelen x 1,108 miljoen euro = 21 miljoen euro op. 



TV-gelden
Het volgende potje waar Ajax in mag graaien: de tv-gelden. De verdeling daarvan wordt gebaseerd op de waarde van de tv-markt per land. Nederland moet het doen met ongeveer 6 miljoen euro per seizoen. Nu PSV de boot heeft gemist en Ajax de enige Nederlandse ploeg is die deelneemt, incasseren de Amsterdammers dat volledige bedrag.
 
Kaartverkoop
Dan de kaartverkoop: afgelopen seizoen speelde Ajax in de groepsfase en drie knock-outrondes in totaal zes thuiswedstrijden. Naar schatting leverde de Amsterdammers dat 10,5 miljoen euro op. Van dat bedrag moet overigens nog wel een substantieel deel - 25% - worden afgedragen aan de Johan Cruijff Arena. Voorzichtig geschat levert een thuisduel in de Champions League in een - uiteraard - uitverkocht huis Ajax ongeveer 1,75 miljoen euro op. Bij het bereiken van de groepsfase schrijft Ajax met de verkoop van passe-partouts en losse kaarten voor drie thuisduels in totaal dus ongeveer 5,25 miljoen euro bij. 

Alleen al de groepsfase levert Ajax in de komende maanden opgeteld - startbedrag, coëfficiënten, tv-gelden en recettes - 47,5 miljoen euro op. Een beetje meer kan natuurlijk geen kwaad en gelukkig beloont de UEFA daarbij ook nog eens goede resultaten in de groepsfase. Een zege levert 2,7 miljoen euro op, een remise 900.000 euro. Zes potjes winnen - het klinkt zo makkelijk - en dat is ruim 16 miljoen extra in de pocket. Kun je toch weer een Daley Blind van kopen. 

Overwinteren = cashen
De geldteller loopt lekker door bij overwintering. Ben je verzekerd van een plek bij de laatste zestien? Hup, 9,5 miljoen euro. Omdat het kan. Ter vergelijking: een derde plek in de groepsfase en dus instroom in de knock-outfase van de Europa League levert 500.000 euro op... Wat je noemt een troostprijs. 



Door naar de kwartfinale van de Champions League? 10,5 miljoen euro op de rekening. Halve finale: 12 miljoen erbij. Een finaleplek: 15 miljoen. De uiteindelijke winnaar van het toernooi ontvangt daarbovenop nog eens 7,5 miljoen. Drie knock-outrondes overleven en de winst pakken in de finale komt neer op een totaalbedrag van 54,5 miljoen euro. Er schijnt trouwens ook nog een aardige trofee met grote oren uitgereikt te worden. 

Ajax tikte in 2018/19 bíjna de magisch grens van 100 miljoen aan Champions League-inkomsten aan door de halve finale te bereiken. Als we de rekenmachine erbij pakken en dit seizoen uitgaan van het ultieme scenario - zes zeges in de groepsfase, zes keer een uitverkochte Arena, géén Lucas Moura en uiteindelijk op 30 mei de finale winnen in het Atatürk Olympisch Stadion - komen we onder de streep uit op een imponerend bedrag van 123,5 miljoen euro. Dromen mag, Ajacieden. Dat doet de penningmeester van Ajax ook. 


Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's!