Potindeling Champions League: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax

Potindeling Champions League: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax

28-08-2019 22:58 Laatste update: 29-08-2019 14:17
123

Het had wat voeten in de aarde, maar Ajax heeft zich via PAOK Saloniki en APOEL Nicosia voor het tweede seizoen op rij geplaatst voor de Champions League-poulefase. De Amsterdammers kunnen zich opmaken voor de loting van donderdag, in de wetenschap dat ze in Pot 2 zijn beland.

Na de Europa League-finale tussen Chelsea en Arsenal – Chelsea verzekerde zich van een plek in Pot 1 en dirigeerde Arsenal richting Europa League – van eind mei was het al duidelijk dat Ajax in Pot 2 zou worden opgenomen, mits men de voorrondes van dit seizoen zou overleven. De kampioenen van de grote zes Spanje, Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Rusland plus de Champions League- en Europa League-titelhouders waren al zeker van een beschermde status, de overige deelnemers worden op basis van hun Europese prestaties in de voorbije vijf seizoenen verdeeld over de overige potten.

Met andere woorden: FC Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern München, Paris Saint-Germain, Zenit Sint-Petersburg, Liverpool en Chelsea zijn de uitverkorenen in Pot 1. Doordat Arsenal, Manchester United, Sevilla en AS Roma zich niet via de eigen competitie hebben geplaatst en FC Porto sneuvelde in de voorrondes, behoort Ajax tot de acht hoogst geplaatste 'overige' clubs: de Amsterdammers ontlopen daardoor Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk, angstgegner Tottenham Hotspur en Benfica.

Olympique Lyon zou doorstromen naar Pot 2, wanneer Ajax zich had laten verrassen door APOEL, maar is nu één van de mogelijke tegenstanders uit Pot 3. Ook een weerzien met ex-trainer Peter Bosz, tegenwoordig in dienst van Bayer Leverkusen, behoort tot de mogelijkheden. De overige potentiële tegenstanders in Pot 3 zijn Red Bull Salzburg, Olympiakos Piraeus, Valencia, Internazionale, Dinamo Zagreb en Club Brugge, dat Nederland woensdag een handje hielp op de coëfficiënranking met de eliminatie van het Oostenrijkse LASK Linz.

Slavia Praag kon woensdagavond ook feestvieren en meldt zich in Pot 4, samen met Lokomotiv Moskou, Racing Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Rode Ster Belgrado, Atalanta Bergamo en Lille. Ajax kan alle 24 clubs uit Pot 1, 3 en 4 tegenkomen, aangezien Nederland maar één vertegenwoordiger in de poulefase heeft – clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar pas in de kwartfinale treffen – en geen politiek conflict heeft met een ander Europees land: een Russisch-Oekraïense clash tussen Zenit en Shakhtar Donetsk bijvoorbeeld is wél uitgesloten.

Een poule met Manchester City, Internazionale en RB Leipzig of een groep met Zenit, Dinamo Zagreb en Slavia Praag: het kan alle kanten op voor de Amsterdammers. Donderdag na 18.00 uur weten we meer: VoetbalPrimeur zal live verslag doen van de loting in Monaco.

De definitieve potindeling:

Pot 1: FC Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern München, Paris Saint-Germain, Zenit Sint-Petersburg, Liverpool en Chelsea.

Pot 2: Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk, Tottenham Hotspur, AJAX en Benfica.

Pot 3: Olympique Lyon, Bayer Leverkusen, FC Salzburg, Olympiakos Piraeus, Valencia, Internazionale, Dinamo Zagreb en Club Brugge.

Pot 4: Lokomotiv Moskou, Racing Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Slavia Praag, Rode Ster Belgrado, Atalanta Bergamo en Lille.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)



Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's!