Acht conclusies: Ten Hag haalt gelijk, Promes als enige gefrustreerd naar huis

Acht conclusies: Ten Hag haalt gelijk, Promes als enige gefrustreerd naar huis

28-08-2019 23:40 Laatste update: 23:42
80

Ajax heeft zich woensdagavond voor het tweede seizoen op rij geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een bewogen avond in de Johan Cruijff Arena.

Ajax definitief verlost van syndroom
Ajax was jarenlang een brokkenpiloot in de voorrondes van de Champions League. Het rijtje met clubs die te sterk waren voor de Amsterdammers is niet bijster indrukwekkend: Rapid Wien, FC Kopenhagen en FK Rostov. Sinds vorig seizoen Dinamo Kiev werd verslagen in de play-offs, hebben de Amsterdammers de smaak te pakken. Nee, het ging zéker niet vanzelf tegen APOEL Nicosia, maar van een onverwachte Champions League-eliminatie is nooit echt sprake geweest.

Gewaagde keuzes Ten Hag
Het deed de wenkbrauwen fronsen bij de analytici in de studio's van Veronica en Ziggo Sport en een groot aantal Ajax-fans: was het wel zo slim van Erik ten Hag om de hele opstelling om te gooien voor zo'n belangrijk duel? Ten opzichte van acht dagen geleden stonden alleen Andre Onana, Joël Veltman en Nicolás Tagliafico op dezelfde plek. Uiteindelijk pakte het goed uit, met een cruciale rol voor Daley Blind. Hij schoof een linie achteruit en zorgde ervoor dat Ajax veel de bal had en verdedigend niet in de problemen kwam.

Zuid-Amerikaans gif
Nicolás Tagliafico voegde vorig jaar al 'contagio' toe aan Ajax en de Amsterdammers tappen in het nieuwe seizoen nog nadrukkelijker uit het Zuid-Amerikaanse vaatje. Lisandro Martinez en basisdebutant Edson Álvarez zorgen voor gif. Het maakt van het huidige Ajax weer een sterk team. En dan te bedenken dat Donny van de Beek woensdagavond ontbrak.

Jackpot in Amsterdam
Ajax gaat weer cashen in de Champions League. Een simpele rekensom leert dat Ajax nú al verzekerd is van een gigantisch bedrag, bijna 50 miljoen euro. Dat is bijvoorbeeld 20 miljoen euro meer dan de totale begroting van Vitesse. Meer hierover lees je in het stuk dat we zojuist online hebben gezet.

Rolletje voor de VAR
Daar was-ie weer: de even geliefde als gehate VAR. Vijf minuten na rust dácht Klaas-Jan Huntelaar zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te koppen, maar scheidsrechter Felix Zwayer annuleerde het doelpunt na het raadplegen van de beelden. De reden: Joël Veltman, die niet deelnam aan het spel, stond met een voetje buitenspel. Schiet de VAR hier niet zijn doel voorbij?

Promes gefrustreerd naar huis
Met wat voor gevoel zal Quincy Promes woensdagavond in de auto naar huis zitten? De miljoenenaankoop was fit en leek voorbestemd om de geblesseerde Van de Beek te vervangen op tien. Niets was echter minder waar: Ten Hag passeerde hem opnieuw en gaf in de slotfase zelfs de voorkeur aan een invalbeurt voor Dani de Wit. Dit gaat Promes niet lang volhouden.

Club Brugge helpt Nederland
Nog meer goed nieuws: Club Brugge knikkerde woensdagavond LASK Linz uit Oostenrijk - de belangrijkste concurrent van Nederland op de coëfficiëntenranking - uit de Champions League. Oostenrijk loopt daardoor een groot aantal punten mis, waardoor Nederland verder uitloopt. De bal ligt nu bij PSV, Feyenoord en AZ, die donderdag met plaatsing voor de Europa League meer punten kunnen scoren voor Nederland.

Op naar Monaco
Ajax zit donderdag in de kokers voor de loting van de Champions League-groepsfase. Door de goede prestaties van afgelopen seizoen zitten de Amsterdammers in Pot 2, waardoor sterke tegenstanders als Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur worden ontlopen. De volledige potindeling en de mogelijke tegenstanders van Ajax vind je hier.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)