Dit gaan PSV, Feyenoord en AZ verdienen in de Europa League

Dit gaan PSV, Feyenoord en AZ verdienen in de Europa League

30-08-2019 15:39 Laatste update: 15:40
136

Vergeleken met de Champions League is een ticket voor de Europa League bepaald geen vetpot. Toch zullen de penningmeesters van PSV, Feyenoord en AZ maar wat blij zijn met het sportieve succes van donderdagavond. De groepsfase van het toernooi levert wel degelijk een leuk zakcentje op. 

De miljoenen vlogen ons om de oren toen we ons verdiepten in de enorme smak geld die Ajax tegemoet kan zien nu het zich voor het tweede seizoen op rij tot de beste 32 ploegen van Europa mag rekenen. Zelfs bij zes nederlagen en een troosteloze aftocht in het miljardenbal kan er een kleine 50 miljoen euro worden bijgeschreven op de bankrekening. In de Europa League, niet voor niets het kleine broertje van de Champions League genoemd, is er sprake van heel andere bedragen. 

>> Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's! <<

Waar voetbalbond UEFA op het allerhoogste podium namelijk zo'n twee miljard euro te verdelen heeft, gaat het in de Europa League om een totaalbedrag van 560 miljoen. Alle 48 deelnemers ontvangen na plaatsing voor de groepsfase 2,92 miljoen euro. Dat is ruim 12 miljoen minder dan het startbedrag voor teams die aantreden in de Champions League. 

Televisiegelden dan. In het miljardenbal is de Nederlandse verdeling overzichtelijk: Ajax krijgt dit seizoen zes miljoen euro uit het mediapotje van de UEFA. De Amsterdammers hoeven dat bedrag ook niet te delen. PSV, Feyenoord en AZ ontvangen allemaal een derde van het beschikbare budget voor Nederland. In totaal wordt er 168 miljoen euro verdeeld onder alle clubs, ruim 120 miljoen euro minder dan in de Champions League. De UEFA heeft niet naar buiten gebracht hoe groot de zogenaamde 'market pool' is voor Nederland. Naar de exacte bedragen die naar Eindhoven, Rotterdam en Alkmaar gaan, is het dus gissen. Gezien de commerciële verschillen tussen de Europa League en de Champions League zal het om een bescheiden percentage van de zes miljoen van Ajax gaan. 

71.430 euro per aandeel
Alle deelnemers aan de Champions League ontvangen op basis van de coëfficiëntenranglijst van de UEFA een extra premie en dat is in de Europa League niet anders. Het verschil zit 'm ook hier weer in de hoogte van de bedragen. De nummer één op de Champions League-lijst incasseert 32 'aandelen' van 1,108 miljoen euro. Voor deelnemers aan de Europa League is zo'n aandeel slechts 71.430 euro waard. Dat bedrag gaat vervolgens maal 48, aangezien dat het aantal teams is dat deelneemt aan de Europa League. Het verschil tussen de cheques die de koplopers van beide rankings kunnen verzilveren is dik 30 miljoen euro.

De coëfficiëntenlijst is samengesteld op basis van de prestaties gedurende de afgelopen tien jaar. PSV staat momenteel op de 33e plek (9e zonder de Champions League-deelnemers en de clubs die niet in Europa actief zijn), AZ is nummer 55 (16e binnen de Europa League) en Feyenoord prijkt op de 96e positie (22e binnen het EL-deelnemersveld). PSV krijgt op basis van deze ranglijst 2,8 miljoen euro, AZ 2,2 miljoen euro en Feyenoord 1,5 miljoen euro

20 miljoen
Voor prestatiebonussen in de Europa League heeft de UEFA 168 miljoen euro gereserveerd. Een overwinning in de groepsfase levert 570.000 euro op, een gelijkspel 190.000 euro. Groepswinnaars schrijven één miljoen euro bij en de overige clubs die de knock-outfase bereiken incasseren de helft, 500.000 euro.



De bedragen lopen daarna verder op. Plaatsing voor de achtste finales: 1,1 miljoen euro. Kwartfinale: 1,5 miljoen. Halve finale: 2,4 miljoen. De twee uiteindelijke finalisten ontvangen beide 4,5 miljoen euro en de uiteindelijk winnaar schrijft 7,5 miljoen euro bij. Even rekenen: wint bijvoorbeeld PSV in mei 2020 de finale in Gdańsk, dan levert de weg naar die hoofdprijs de Eindhovenaren minimaal 23,2 miljoen euro op. Voor AZ is dit 22,6 miljoen euro en voor Feyenoord 21,9 miljoen euro. Bij dat bedrag moeten natuurlijk nog recettes uit thuisduels - zeven potjes - en de eerder genoemde televisiegelden en prestatiebonussen (de maximaal 3,42 miljoen euro die in de groepsfase verdiend kan worden met overwinningen) worden opgeteld. 

>> Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's! <<