AZ overleeft krankzinnige avond in België en maakt Nederlands feest compleet

29-08-2019 22:11 Laatste update: 23:27
133

AZ heeft zich in een krankzinnig duel met Royal Antwerp FC als derde Nederlandse club weten te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Na 127 minuten, vijftien gele kaarten, twee rode kaarten voor de Belgen en vijf doelpunten stond er een 1-4 eindstand op het scorebord in Brussel.

AZ móést donderdag minimaal één keer scoren in Antwerpen, maar beleefde een lastige openingsfase. Zo moest Marco Bizot handelend optreden na een kans voor plaaggeest Didier Lamkel Ze. De ploeg van trainer Arne Slot krabbelde gedurende de eerste helft op en kwam na 35 minuten tegenover tien man te staan. Antwerp-ster Dieumerci Mbokani was zijn frustraties jegens Ron Vlaar niet de baas en kreeg zijn tweede gele kaart voor een harde tackle.

Na de rode kaart ontbrandde Antwerp - AZ volledig. Veel duels resulteerden in opstootjes, veroorzaakt door de oververhitte Belgen. AZ kreeg desondanks kansen, maar een doelpunt bleef uit. In de tweede helft nam Antwerp, ondanks de numerieke minderheid, het heft in handen.

Tot de zestigste minuut, toen AZ een belegering op touw zette om een goal te forceren. Goede kansen waren echter niet besteed aan Myron Boadu en Calvin Stengs. Diezelfde Stengs had pech bij een harde knal met rechts, die op de lat eindigde. Antwerp wankelde, maar in de 73ste minuut scoorde het toch. De Belgen counterden vlijmscherp en Lamkel Ze rondde af.

Lamkel Ze was de held van Antwerp en vierde dat ook als zodanig, daarbij niet in ogenschouw nemend dat hij al een gele kaart op zak had. Bij het juichen liep de aanvaller de sintelbaan op, waarna de scheidsrechter hem met een rode kaart doorstuurde naar de kleedkamer.

AZ ontketende tegen negen Belgen een nóg groter offensief, maar had keer op keer pech in de afronding, had het vizier niet op scherp staan én vond doelman Sinan Bolat op zijn weg. Bolat was jaren geleden nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van AZ tegen Standard Luik in de Europa League door in de blessuretijd raak te koppen.

In de 89ste minuut moest Bolat echter capituleren. Calvin Stengs schoot een voorzet van Oussama Idrissi feilloos binnen: 1-1. Antwerp wist nog een verlenging over de streep te trekken, maar vervolgens was het verzet snel gebroken. Ferdy Druijff en Teun Koopmeiners (penalty) en Albert Gudmundsson schoten AZ naar de groepsfase van de Europa League: 1-4. In de absolute slotfase werd de wedstrijd nog enkele minuten stilgelegd door rellende Antwerp-fans.

Door de overwinning van AZ hebben deze week vier Nederlandse clubs zich geplaatst voor de groepsfase van de Europese eindtoernooien. Ajax dwong woensdag kwalificatie voor de Champions League af, terwijl PSV en Feyenoord met grote cijfers wonnen van respectievelijk Apollon Limassol en Hapoel Beer Sheva. Zij loten net als AZ vrijdag mee voor de Europa League-groepsfase.