Nederland vervolgt 'coëfficiëntensprint' en hijgt Oekraïne en Turkije in de nek

Nederland vervolgt 'coëfficiëntensprint' en hijgt Oekraïne en Turkije in de nek

29-08-2019 22:11
197

Nederland heeft wederom een buitengewoon succesvolle coëfficiëntenweek achter de rug. Ajax bereikte de Champions League, LASK Linz deed dat niet en PSV, Feyenoord en AZ plaatsten zich voor de Europa League-groepsfase. Nummer twaalf Oostenrijk lijkt voorlopig uit beeld, de jacht op de nummers negen en tien – Oekraïne en Turkije – kan beginnen!

Nadat Nederland vorige week al voorbij Oostenrijk stoof, was het woensdagavond tijd voor de volgende demarrage. Ajax pakte 0,2 coëfficiëntpunt tegen APOEL Nicosia en kon een bonus van 0,8 coëfficiëntpunt bijschrijven dankzij de kwalificatie voor de poulefase. Oostenrijks hoop LASK Linz verloor tegelijkertijd bij Club Brugge en komt dit seizoen in de Europa League uit.

PSV, Feyenoord en AZ deden donderdagavond een extra duit in het coëfficiëntenzakje. De Eindhovenaren liepen tegen Apollon Limassol uit naar een even late als ruime overwinning en Feyenoord rekende in Israël af met Hapoel Beër Sheva: beide clubs verdienden 0,2 punt voor Nederland. AZ leek te stranden tegen negen man van Royal Antwerp FC, sleepte in extremis een verlenging uit het vuur en handhaafde alsnog de maximale Nederlandse score.

Tijd om de rooskleurige balans op te maken na het Europese voorseizoen: Nederland heeft de elfde plek stevig in handen, is alleen FC Utrecht kwijtgeraakt en staat met vier vertegenwoordigers in de Europese poulefases. De nummers negen en - met name - tien van de UEFA-ranking bevinden zich plotseling op schootsafstand. Aangezien Oekraïne (Shakhtar Donetsk) en Turkije (Galatasaray) ook maar één Champions League-vertegenwoordiger hebben, is het niet ondenkbaar dat beide landen dit seizoen nog ingehaald worden.

Het vasthouden van plek 11 heeft echter de hoogste prioriteit. Wanneer dat lukt, mogen de Eredivisie-kampioen en de KNVB Beker-winnaar niet alleen komend seizoen, maar ook in 2021/2022 rechtstreeks Europa in.

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking:
9. Oekraïne 30,700 (1,800)
10. Turkije 30,400 (1,800)
11. NEDERLAND 30,350 (4,000)
12. Oostenrijk 28,525 (1,400)
13. Tsjechië 26,900 (2,100)

(tussen haakjes de score van dit seizoen)

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)