Even voorstellen: dit kan PSV verwachten in de groepsfase van de Europa League

Even voorstellen: dit kan PSV verwachten in de groepsfase van de Europa League

30-08-2019 15:00 Laatste update: 15:57
62

PSV weet waar het aan toe is in de groepsfase van de Europa League. Op het Europese menu staan dubbele ontmoetingen met Sporting Portugal, Rosenborg BK en LASK Linz. Wat voor vlees hebben de Eindhovenaren in de kuip? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Sporting Portugal

Na drie speelronden in de Portugese Primeira Liga gaat Sporting aan kop met zeven punten, kort voor titelconcurrenten FC Porto en Benfica. De club staat onder leiding van Marcel Keizer, die in Nederland voor onder meer Ajax werkte.

Sterspeler
Bruno Fernandes werd gelinkt aan een hele rits Europese topclubs, waaronder Tottenham Hotspur, Manchester United en Real Madrid, maar zit nog steeds bij Sporting. Hij behoort hij al jaren tot de beste spelers van Portugal.

Nieuwe spelers
Sporting gaf deze zomer 23,5 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Alleen Luciano Vietto had in de eerste weken van het seizoen een basisplaats.

Valentin Rosier (Dijon), Luciano Vietto (Atlético Madrid), Rafael Camacho (Liverpool), Eduardo Henrique (Internacional), Luis Neto (Zenit)

Vertrokken spelers
Deze zomer kwam er iets meer dan 15 miljoen euro binnen bij Sporting. Grootste vertrekker: Bas Dost, voor wie Eintracht Frankfurt zeven miljoen betaalde.

Bas Dost (Eintracht Frankfurt), Domingos Duarte (Granada), Jonathan Silva (Leganés), Iuri Medeiros (Nürnberg), André Geraldes (Maccabi Tel Aviv, huur)

Laatste opstelling (Portimonense - Sporting 1-3)
Ribeiro; Correia, Coates, Mathieu, Acuña; Doumbia, Wendel; Raphinha, Fernandes, Vietto; Phellype.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Sporting eindigde afgelopen seizoen op de derde plaats, ruim achter FC Porto en kampioen Benfica. Het verschil bedroeg respectievelijk elf en dertien punten.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Sporting speelde vorig seizoen ook in de Europa League. In de zestiende finales was Villarreal nipt te sterk voor de ploeg van Keizer.

Reisinformatie
Per vliegtuig, directe vluchten voor +- 90 euro (3 uur reistijd vanaf Amsterdam).

Rosenborg BK

De Noorse competitie is al halverwege en recordkampioen Rosenborg is, na een dramatische seizoenstart, opgeklommen naar de vierde plek. In Europa heeft de club een lange reis achter de rug. In de eerste, tweede en derde voorronde van de Champions League won Rosenborg van Linfield (Noord-Ierland), BATE Borisov (Wit-Rusland) en Maribor (Slovenië). Deze week was Dinamo Zagreb te sterk bij de laatste horde voor het miljardenbal.

Sterspeler
Nicklas Bendtner is niet alleen de meest beruchte Rosenborg-speler, maar ook de bekendste van het stel. De Deense spits, inmiddels 31 jaar oud, doet echter nauwelijks mee en scoorde nog niet één keer in de competitie. Samuel Adegbenro, twee jaar geleden de beul van Ajax, is waarschijnlijk het grootste gevaar voor PSV. En let ook op de van AZ gehuurde Björn Johnsen.

Nieuwe spelers
Issam Jebali (Elfsborg), Djordje Denic (Rad Belgrad), Gjermund Asen (Tromso), Babajide Akintola (Midtjylland), Gustav Valsvik (Braunschweig)

Vertrokken spelers
Issam Jebali (Al-Wahda), Jacob Rasmussen (FC Empoli), Alex Gersbach (NAC Breda)

Laatste opstelling (Rosenborg - Dinamo Zagreb 1-1)
Hansen; Eggen Hedenstad, Reginiussun, Hövland, Meling; Konradsen, Lundemo, Jensen; Akintola, Söderlund, Adegbenro.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Rosenborg kroonde zich afgelopen seizoen tot kampioen van Noorwegen, onder leiding van een Nederlandse trainer: Rini Coolen. De Noorse topclub hield Molde FK en SK Brann onder zich.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Rosenborg haalde vorig seizoen met hangen en wurgen het hoofdtoernooi van de Europa League en speelde vervolgens niet veel klaar. In een loodzware groep met Red Bull Salzburg, Celtic en RB Leipzig ging de rode lantaarn mee naar Noorwegen.

Reisinformatie
Per vliegtuig, directe vluchten voor +- 326 euro (2 uur reistijd vanaf Amsterdam)

LASK Linz

Het Oostenrijkse LASK Linz staat na vijf speelronden op de tweede plaats achter regerend landskampioen Red Bull Salzburg. PSV had al eerder op LASK kunnen stuiten in de Champions League-voorrondes. De Oostenrijkers wonnen van FC Basel in de derde voorronde en werden daarna in de play-offs gewipt door Club Brugge. Leuk detail: de trainer van LASK Linz is Valeriën Ismaël, oud-teamgenoot van Mark van Bommel bij Bayern München.

Sterspeler
LASK Linz moet het hebben van het sterke collectief, maar één speler springt er bij de seizoenstart uit: Marko Raguz. Hij scoorde drie keer in de eerste vier competitiewedstrijden. Verder speelt James Holland (ex-AZ en -Sparta) er.

Nieuwe spelers
Marvin Potzmann (Rapid Wien), Rene Renner (SV Mattersburg), Valentino Müller (SCR Altach), Daniel Jelisic (Bayern München), Andriko Smolinski (Schalke 04), Jan Boller (Bayer Leverkusen).

Vertrokken spelers
Joao Victor (VfL Wolfsburg), Maxi Ullmann (Rapid Wien), Bruno (Olympiakos), Dogan Erdogan (Trabzonspor), Florian Jamnig (SCR Altach)

Laatste opstelling (Club Brugge - LASK Linz 2-1)
Schlager; Ranftl, Wiesinger, Trauner, Pogatetz, Renner; Holland, Michorl; Goiginger, Frieser, De Mello.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
LASK Linz eindigde op de tweede plek op ruime afstand van kampioen Red Bull Salzburg, dat negen punten meer verzamelde.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
De Oostenrijkse club was niet actief in het hoofdtoernooi van de Europa League. In de derde voorronde zegevierde Besiktas na een 1-0 en 2-1 op uitdoelpunten. Het ging nota bene in de blessuretijd mis voor LASK door een doelpunt van Alvaro Negredo.

Reisinformatie
Per vliegtuig, vluchten met overstap in Frankurt voor +- 390 euro (3 uur reistijd vanaf Amsterdam). Met de auto is het bijna 10 uur rijden (986 kilometer).

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

>> Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's! <<