Even voorstellen: wat AZ kan verwachten van de drie Europese tegenstanders

Even voorstellen: wat AZ kan verwachten van de drie Europese tegenstanders

30-08-2019 16:50
24

AZ staat in de Europa League onder meer een prachtig bezoek aan Old Trafford te wachten. Wat kunnen de Alkmaarders precies verwachten van een groepsfase met Manchester United, Astana en Partizan Belgrado? VoetbalPrimeur zet het op een rij. 

Manchester United

Manchester United heeft deze zomer afscheid genomen van een aantal vedettes en wil met vers bloed onder leiding van Ole Gunnar Solksjaer weer een rol te gaan spelen in de top van de Premier League. Hoe realistisch een gooi naar de titel is valt te betwijfelen door de aanwezigheid van voetbalmachines Manchester City en Liverpool, en de seizoenstart is ook nog niet veelbelovend te noemen. Van Chelsea werd weliswaar met 4-0 gewonnen, maar een gelijkspel bij Wolverhampton Wanderers (1-1) werd gevolgd door een smadelijke thuisnederlaag tegen Crystal Palace (1-2).

Sterspeler
Omstreden is hij niet langer, maar Paul Pogba is en blijft de superster van Manchester United. Een vertrek naar Real Madrid is inmiddels volledig van de baan en dus kan AZ zijn borst natmaken voor een ontmoeting met de Franse vedette, die overigens aan de basis stond van de nederlaag tegen Crystal Palace afgelopen weekend door duur balverlies op het middenveld.

Nieuwe spelers
Veel spelers zijn er afgelopen zomer niet gekomen naar Manchester United, maar gespendeerd werd er wel. Harry Maguire werd voor een recordbedrag van 87 miljoen euro overgenomen van Leicester City en voor Aaron Wan-Bisakka werd 55 miljoen euro betaald aan Crystal Palace. Daarnaast kwam talent Daniel James voor 17 miljoen euro over van Swansea City. De razendsnelle Welshman scoorde in drie competitieduels al twee keer.

Harry Maguire (Leicester City), Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace), Daniel James (Swansea City)

Vertrokken spelers
Ook met uitgaande transfers was er niet veel activiteit bij Manchester United, al raakte de club wel twee vedettes kwijt. Romelu Lukaku werd verkocht aan Internazionale voor 65 miljoen euro en Alexis Sánchez, die nooit uit de verf is gekomen op Old Trafford, werd aan diezelfde club verhuurd. Antonio Valencia en Ander Herrera vertrokken transfervrij.

Romelu Lukaku (Internazionale), Antonio Valencia (transfervrij - LDU Quito), Ander Herrera (transfervrij - Paris Saint-Germain), Alexis Sánchez (huur - Internazionale)

Laatste opstelling (Manchester United - Crystal Palace 1-2)
De Gea; Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Shaw; Pogba, McTominay; James, Lingard, Rashford, Martial.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Manchester United eindigde vorig seizoen op een zeer teleurstellende zesde plek in de Premier League, vijf punten achter de Champions League-plekken. Manchester United sloot net zoveel wedstrijden met een gelijkspel of verlies af (19) als met een overwinning.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Manchester United was afgelopen seizoen actief in de Champions League, waarin het op schitterende wijze de kwartfinale haalde door Paris Saint-Germain in blessuretijd uit te schakelen. FC Barcelona bleek vervolgens echter een maatje te groot.

Reisinformatie
Reizen naar Manchester is snel en goedkoop. Voor 60 euro kun je vanaf Amsterdam binnen anderhalf uur heen en weer naar de Engelse stad.



Astana FK

Astana is een grote onbekende in Nederland. De huidige nummer twee van Kazachstan zit al volop in het seizoen, met al 23 wedstrijden achter de rug. De club staat op dit moment op de tweede plek met twee punten achterstand op Tobol Kostanay, dat wel een wedstrijd meer gespeeld heeft. Astana werd door Cluj uitgeschakeld in de eerste voorronde van de Champions League en plaatste zich via Santa Coloma, Valletta en BATE Borisov voor het hoofdtoernooi.

Bij Astana staat Rangelo Janga (oud-speler van onder meer Willem II en Excelsior) onder contract. Hij scoorde dit seizoen vijf keer.

Nieuwe en vertrokken spelers
Astana versterkte zich voor het seizoen met Dorin Rotariu van Club Brugge, Laszlo Kleinheisler van Werder Bremen, Marin Tomasov van Rijeka en Antonio Rukavina van Villarreal. In de zomerstop kwamen daar nog Zarko Tomasevic en Runar Mar Sgurjonsson bij, en werd bovendien Firmin Mubele gehuurd van Toulouse. Voor de start van het seizoen zag Astana Patrick Twumasi voor 3 miljoen euro vertrekken naar het Spaanse Alaves.

Sterspeler
Marin Tomasov is de man om in de gaten te houden bij Astana. Hij maakte in de competitie al elf doelpunten en was in de Europa League-voorrondes al zeven keer trefzeker in zes westrijden. De 31-jarige Kroaat speelt als vleugelaanvaller of aanvallende middenvelder.

Laatste opstelling (BATE Borisov - FC Astana 2-0)
Eric; Rukavina, Postnikov, Simunovic, Shomko; Maevskly, Logvinenko, Tomasov, Sigurjonsson; Rotariu, Murtazaev.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Astana werd vorig seizoen met een straatlengte voorsprong kampioen in Kazachstan. Het verschil met nummer twee Kairat Almaty was vijftien punten.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Astana werd vorig seizoen in de derde voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Dinamo Zagreb en bereikte uiteindelijk via APOEL Nicosia de groepsfase van de Europa League, waarin het derde werd in een groep met Dinamo Kiev, Stade Rennes en FK Jablonec.

Reisinformatie
De AZ-supporters staat een flinke reis naar Kazachstan te wachten. Belangrijk om te weten is dat Kazachstan de naam van de hoofdstad heeft veranderd van Astana naar Nursultan, de naam van de oud-president die eerder dit jaar terugtrad. Tickets van Amsterdam naar Nursultan kosten meer dan 450 euro, en de reis duurt zo'n 8 uur, inclusief een overstap in Moskou.



Partizan Belgrado

Partizan is een club met een roemruchte geschiedenis, die sinds 2008 liefst acht keer landskampioen werd. Inmiddels is de ploeg van trainer Savo Milosevic aan alle kanten ingehaald door Rode Ster Belgrado. Aan het nieuwe seizoen is Partizan redelijk begonnen. Na vier speelronden staat de club met tien punten op de zesde plaats met een wedstrijd minder gespeeld.

Sterspeler
Bij Partizan is middenvelder Zoran Tosic (oud-speler van Manchester United en CSKA Moskou) de vedette. Ook Rajko Brezanzic (ex-AZ) en Umar Sadiq (ex-NAC) zijn het vermelden waard, terwijl met voormalig Arsenal-speler Takuma Asano een naam onder contract staat in Belgrado.

Nieuwe spelers
Voor Asano werd de grootste transfersom uitgetrokken: Arsenal ontving één miljoen. Verder viste Partizan vooral uit de transfervrije vijver.

Takuma Asano (Arsenal), Peter Gigic (Macva), Umar Sadiq (AS Roma), Perisa Pesukic (Podgorica), Aleksandar Lutovac (Rad), Rajko Brezancic (Malaga), Bibras Natcho (Olympiakos)

Vertrokken spelers
Met de verkoop van Ricardo Gomes en Svetozar Markovic bracht Partizan deze zomer een slordige 4,5 miljoen euro in het laatje.

Ricardo Gomes (Sharjah), Svetozar Markovic (Olympiakos), Marc Valiente (Sporting Gijon), Armin Djerlek (Sivasspor)

Laatste opstelling (Molde FK - Partizan Belgrado 1-1)
Stojkovic; Miletic, Ostojic, Pavlovic, Urosevic; Skecic, Zdjelar; Tosic, Soumah Asano; Sadiq.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Partizan kwam niet verder dan de derde plaats, achter het kleinere Radnicki Nis en het ongenaakbare Rode Ster Belgrado. De stadgenoot, die dit seizoen deelneemt aan de Champions League, pakte liefst dertig (!) punten meer dan Partizan.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Partizan werd afgelopen seizoen op de drempel van de Europa League-groepsfase uitgeschakeld door Besiktas, dat over twee wedstrijden een duidelijk maatje te groot was (1-1 en 3-0).

Reisinformatie
Per vliegtuig ben je binnen 2,5 uur in Belgrado. En het is goedkoop: ongeveer 57 euro voor een enkeltje.



>> Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's! <<