PSV blundert met 'onjuiste en zeer beledigende' Doan-afbeelding: 'Doet ons pijn'

PSV blundert met 'onjuiste en zeer beledigende' Doan-afbeelding: 'Doet ons pijn'

04-09-2019 07:25
148

PSV heeft geblunderd met de aankondiging van de transfer van Ritsu Doan op social media, meldt het Eindhovens Dagblad. Een afbeelding van de 21-jarige middenvelder met op de achtergrond een zeer omstreden Japanse krijgsvlag, leidde tot veel boze reacties.

PSV haalde de afbeelding snel van Twitter, maar het kwaad was al geschied. Woordvoerder Thijs Slegers spreekt van 'een foutje'. "Niet meer en niet minder, want natuurlijk hebben wij er geen enkel belang bij om mensen te provoceren", reageert hij tegenover de krant. Een anime-tekenaar maakte de tekening, maar de media-afdeling vond de achtergrond 'ontzettend lelijk'. "Daarom hebben we besloten die achtergrond zelf aan te passen."

De vormgever had echter geen weet van de gevoeligheid rond de vlag, die door de Japanse marine onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. In Azië, en vooral Zuid-Korea, staat de vlag symbool voor de Japanse bezetting. Jan van Wagtendonk, voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden, noemt het gebruik van de vlag 'onjuist en zeer beledigend. "Zoiets doet ons echt pijn. In Eindhoven en omgeving wonen veel Ambonezen, die in het verleden op verschrikkelijke wijze zijn geteisterd door de Japanse marine."

Op Twitter wordt zelfs de vergelijking gemaakt met een hakenkruis. Dat is volgens prof. Dr. Janny de Jong, hoogleraar Europees-Oost-Aziatische betrekkingen, te zwaar aangezet. "Maar ik snap de gevoeligheid zeker wel, Korea was natuurlijk eens een Japanse kolonie."