Bosz onthult 'revolutionair project' in Leverkusen: Hekel aan hobbelpassjes

Bosz onthult 'revolutionair project' in Leverkusen: "Hekel aan hobbelpassjes"

04-09-2019 14:45 Laatste update: 16:07
47

Bayer Leverkusen en trainer Peter Bosz gaan met een gechipte bal werken tijdens trainingen. De Nederlandse trainer en zijn data-analisten krijgen op die manier veel meer inzicht in zogenaamde 'baldata'. 

In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt Bosz woensdag over het 'revolutionaire' project. "Het moderne voetbal kent loopdata. Spelers dragen een chip in hun shirt en na afloop kun je aflezen: zoveel kilometer in totaal gelopen, zoveel sprints op maximale snelheid enzovoorts. Maar je kan niet zeggen of iemand ook goéd gelopen heeft. Goed in de zin van goed binnen jouw speelwijze."

Met een chip in de bal, kan - bijvoorbeeld - gemeten worden hoe hoog het baltempo ligt en hoe lang bepaalde spelers aan de bal zijn. "Veel passes geven is één, maar het gaat natuurlijk altijd nog om de kwaliteit van passes", legt Bosz uit.

"En je krijgt ook inzicht in hoe hoog de bal gaat bij passes. Mijn stokpaardje is: ik wil strakke passes over de grond. Ik heb een hekel aan hobbelpassjes of als spelers balletjes geven met een pisboog. Kein Hoppelbälle!, roep ik hier altijd."

Bosz en Bayer zijn goed aan het nieuwe Bundesliga-seizoen begonnen. De eerste drie duels leverden zeven punten op.