'Van Marwijk woont hier om de hoek, zou stom zijn als ik er geen gebruik van maak'

'Van Marwijk woont hier om de hoek, zou stom zijn als ik er geen gebruik van maak'

04-09-2019 17:23
28

Fuat Usta debuteert pas op 47-jarige leeftijd als hoofdtrainer – namens MVV – maar toont zich ambitieus. De Turkse oud-speler van De Sterrendragers wil met MVV naar de Eredivisie en hoopt ooit bondscoach van zijn land te worden.

Usta mocht ooit als assistent van toenmalig bondscoach Guus Hiddink ruiken aan het grote werk. "Ik mocht alles doen, ik kreeg de vrijheid. Dat is heerlijk en daar spreekt heel veel vertrouwen uit. Ik heb onwijs veel geleerd van Hiddink", laat hij weten aan Voetbal International. De oud-middenvelder van onder meer Fortuna Sittard, MVV en SC Cambuur hoopt ooit zelf verantwoordelijk te zijn, maar heeft geen haast. "Ik heb het meegemaakt rond de nationale ploeg, dat is fantastisch. Maar voorlopig wil ik mij in alle rust ontwikkelen als trainer."

Niet alleen Hiddink, ook Bert van Marwijk is een goede bekende van Usta: de twee werkten samen toen de latere oud-bondscoach Fortuna Sittard onder zijn hoede had. De MVV-trainer heeft al contact gezocht met zijn oude coach. "Hij woont hier om de hoek (in Meerssen, red.), ik zou wel stom zijn als ik geen gebruik van zijn kennis maak toch?", aldus Usta. "Geweldig om met hem te kunnen sparren. Als ik ergens mee zit, kan ik bij hem terecht. Dat is meer waard dan wat dan ook. Vragen hoe hij dingen aanpakt, maakt mij wijzer."

Usta staat na vier wedstrijden twaalfde met MVV, maar hoopt op meer. "Binnen twee of drie jaar promoveren? Waarom niet? In mei willen we meedoen om de prijzen. Dat betekent play-offs halen, ja." De Maastrichtenaren hunkeren al sinds 2000 naar Eredivisie-voetbal, weet ook de trainer. "Een stad als Maastricht hoort een Eredivisie-club te hebben. Dat mag je best uitspreken toch?"