'Ajax communiceert anders dan we gewend waren: ontspannen, nooit onmenselijk'

'Ajax communiceert anders dan we gewend waren: ontspannen, nooit onmenselijk'

05-09-2019 14:18 Laatste update: 14:49
52

Nicolas Kühn stapte begin 2018 voor twee miljoen euro over van RB Leipzig naar Ajax en heeft het veel beter naar zijn zin in Amsterdam dan in Duitsland. Hoewel zijn debuut in Ajax 1 nog is uitgebleven, is de negentienjarige Duitser blij met de keuze die hij heeft gemaakt.

"In Leipzig had ik niet het idee dat de spelvisie bij mijn soort voetbal paste, en ik had ook niet het gevoel dat ik een kans in het eerste elftal zou krijgen", zegt Kühn in gesprek met Die Zeit. Bovendien voelde hij zich niet echt thuis bij de club. Waar hij in Leipzig nog in een internaat zat, begon hij in Amsterdam in een warm gastgezin. "Het hielp me om me hier aan te passen, mijn weg te vinden in de nieuwe omgeving en de cultuur en de taal te leren kennen." Inmiddels woont Kühn op zichzelf.

Wedden

Meer odds

De vader van Kühn, psychotherapeut Yvo, vindt de Nederlandse manier van spelersontwikkeling veel geschikter voor zijn zoon dan de Duitse manier van opleiden. "Ajax communiceert anders dan we in Duitsland gewend waren: ontspannen, met begrip voor elkaar en nooit onmenselijk. " Het systeem is volgens hem ook veel transparanter en meer open. "Er is bijvoorbeeld een schoolcomplex waar spelers vrijwillig allerlei dingen kunnen leren: talen en marketing bijvoorbeeld. Spelers van het eerste en tweede elftal mengen zich en ze kunnen legendes ontmoeten zoals Marc Overmars of Edwin van der Sar. En in het weekend komen ook de families mee", aldus Kühn senior.