Zeven conclusies: Gouden hand van Koeman leidt tot historische comeback

Zeven conclusies: Gouden hand van Koeman leidt tot historische comeback

06-09-2019 23:15
25

Het Nederlands elftal heeft een memorabele overwinning geboekt op Duitsland in het Volksparkstadion in Hamburg. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 4-2 overwinning op de eeuwige rivaal.

Niet geleerd van fouten
Het was het mantra van Koeman in aanloop naar het duel in Hamburg. "We moeten zien te voorkomen dat de centrale verdedigers doordekken", drukte hij zijn team op het hart. Toch tuinde Nederland er meteen weer in: opnieuw lag er te veel ruimte in de rug van de Oranje-defensie, waardoor Duitsland kon toeslaan.

Wéér vroege tegengoal
Het betekende wéér een vroege tegengoal tegen Die Mannschaft. In de laatste drie interlands kwam de equipe van Koeman binnen vijftien minuten op achterstand tegen Duitsland. Ditmaal was het Bayern München-aanvaller Serge Gnabry die raak schoot.

Gouden hand Koeman
Oranje had lange tijd moeite om de voorwaartse oplossing te vinden. Een dubbele wissel van Koeman deed de wedstrijd kantelen. De keuzeheer bracht Davy Pröpper en Donyell Malen, waarna Quincy Promes op rechtsback kwam te spelen. De Ajacied gaf een positieve impuls aan het aanvalsspel, net als Ryan Babel die meer op links kwam te staan.

Historische comeback
Het is pas de vierde overwinning van Oranje ín Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. 1956, 1988, 2002 en dus 2019. Onder leiding van Koeman speelde het Nederlands elftal nu vier keer tegen Duitsland. Resultaat: twee keer winst, één keer gelijk en één keer verlies. Een prima balans voor de bondscoach.

Revanche van De Jong en De Ligt
In zijn tweede doelpoging in tien interlands maakte Frenkie de Jong zijn eerste interlandgoal. De goal volgde op een fabelachtige aanname van de middenvelder van FC Barcelona. In Catalonië moet hij zijn draai nog vinden, maar in Oranje was hij opnieuw de baas op het middenveld. Ook Matthijs de Ligt revancheerde zich na zijn valse start bij Juventus. De handsbal was ongelukkig, maar verder deed ook de verdediger het prima.

Droomdebuut Malen
Het was zeven jaar geleden dat een debutant het doel vond voor het Nederlands elftal. De PSV'er deed het vrijdagavond. Hij treedt in de voetsporen van onder meer Georginio Wijnaldum en Ryan Babel. Malen is bovendien de jongst trefzekere debutant (20 jaar, 230 dagen) sinds Babel in 2005 (18 jaar, 97 dagen).

Cruciale treffer in blessuretijd
De memorabele avond in Hamburg betekent ook uitstekend nieuws met het oog op de EK-kwalificatie. Met zes punten uit drie wedstrijden staat het Nederlands elftal er plots prima voor. Belangrijk detail: de goal van Georginio Wijnaldum betekent dat de onderlinge balans in het voordeel van Oranje is, nadat in maart nog met 2-3 werd verloren van Duitsland.