Zes conclusies: Veltman versus Dumfries, Oranje heeft goede wijn in huis

Zes conclusies: Veltman versus Dumfries, Oranje heeft goede wijn in huis

Gepubliceerd: maandag 9 september 2019 om 23:20ma 09-09-2019 om 23:20

Laatste update: maandag 9 september 2019 om 23:32ma 09-09-2019 om 23:32

Het Nederlands elftal had maandagavond geen enkele moeite met Estland, dat voor eigen publiek met 0-4 werd verslagen. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Omschakelen voor Oranje
Het was even omschakelen: van een thriller tegen rivaal Duitsland tegen een niemendalletje tegen een fantasieloos elftal uit Estland. Het maakte de driepunter in Tallinn een stuk minder dankbaar dan die van drie dagen geleden in Hamburg. Toch was het een belangrijke avond, want onder Koeman speelde Oranje nauwelijks wedstrijden tegen duidelijk mindere landen.

Kans op EK-ticket steeds groter
De stand in groep C na de 0-4 zege van Oranje op Estland en de 0-2 zege van Duitsland op Noord-Ierland: Duitsland twaalf punten, Noord-Ierland twaalf punten en Nederland negen punten. De koplopers hebben een wedstrijd meer gespeeld én het spreekt in het voordeel van Oranje dat de Noord-Ieren nog twee keer onze tegenstander zijn. De eerste Nederlandse deelname aan een eindtoernooi sinds 2014: dat moet goedkomen.

Memphis is de man in vorm
De laatste dagen kreeg Memphis uit alle hoeken en gaten complimenten voor zijn optreden tegen Duitsland. Wie het grotere plaatje bekijkt, ziet dat de spits van Oranje al veel langer goed bezig is. Door zijn assist op Babel is hij de eerste speler sinds Rafael van der Vaart (2010) met zeven assists in één kalenderjaar. Bovendien: in zijn laatste 25 interlands was Memphis direct betrokken bij 28 goals: veertien goals en veertien assists.

Tweede jeugd Babel
Hoe ouder, hoe beter: Ryan Babel is als goede wijn. Regelmatig worden er oranje vraagtekens gezet achter zijn naam, maar telkens bewijst de aanvaller van Galatasaray het ongelijk van zijn critici. Met de 0-1 en 0-2 wees hij zijn ploeg de weg in Talllinn. Bij iedere interland wordt de carrière van Babel merkwaardiger én mooier.

Veltman vs Dumfries
Ronald Koeman verraste maandagavond door niet Denzel Dumfries, maar Joël Veltman een basisplaats te geven tegen Estland. De Ajacied maakte geen onuitwisbare indruk, net als Dumfries drie dagen geleden in Hamburg. Het blijft voor Koeman zoeken op de rechtsbackpositie. Niet-geselecteerde spelers als Kenny Tete, Hans Hateboer en Daryl Janmaat zullen zichzelf niet kansloos achten.

Next stop: Rotterdam
Over iets meer dan een maand komt het Nederlands elftal weer in actie. Noord-Ierland, de koploper van groep C, komt op 10 oktober op bezoek in De Kuip. Oranje speelt vervolgens nog EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland (uit), Noord-Ierland (uit), Wit-Rusland (thuis) en Estland (thuis).

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws