Verzet leidt tot uitstel UEFA-plannen: 'Niet alleen voor Juve, ook voor Excelsior'

Verzet leidt tot uitstel UEFA-plannen: 'Niet alleen voor Juve, ook voor Excelsior'

Gepubliceerd: donderdag 12 september 2019 om 23:24do 12-09-2019 om 23:24

De hevige weerstand tegen revolutionaire wijzigingen in de opzet van de Europese competities heeft er toe geleid dat de plannen zijn uitgesteld, zo maakte de BBC woensdag bekend. Jacco Swart is daar blij mee.

Swart is directeur van de European Leagues, een samenwerkingsverband van 36 profcompetities in 29 landen. "Er is veel verzet", zegt hij in de Volkskrant. "Wij willen alles doen om de nationale competities de bakermat te laten blijven van het voetbal. Daar worden spelers opgeleid, daar doen ze ervaring op."

De UEFA wilde de Champions League onder meer met vier groepen van acht teams gaan afwerken. Dat had betekend dat deelnemende clubs minstens veertien duels zouden gaan spelen. Daarnaast zou er een 'gesloten' systeem komen met promotie en degradatie tussen de Champions League, de Europa League en de Europa League 2, het derde toernooi dat in 2021 van start gaat.

Swart denkt dat de plannen vooral de grootste clubs dienen en is bang dat de financiële verschillen alleen maar groter zouden worden. "Een nieuwe opzet mag niet ten koste gaan van al die andere clubs. Het gat zal nooit meer worden gedicht, maar het voetbal is er niet alleen voor de grote clubs. De UEFA dient op te komen voor het hele voetbal. Niet alleen voor Juventus, ook voor Excelsior."

Swart sprak zich eerder al uit over de kansen van Ajax en PSV mochten de plannen van de UEFA doorgang vinden.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws